- Autonomija - https://www.autonomija.info -

TAMARA KALITERNA: Patka pojela packe

Srpski i ruski patrijarh iz bezbedne moskovske udaljenosti od 2.220 kilometara i različite vremenske zone, a opet evropske, delili su zdušno packe Beogradu, poručuju novinske agencije Srbije u sredu u 12:04h. „Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kiril kritikovali su 17. jula stav srpskog rukovodstva o Kosovu uz detalj da sa ’sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno’“, čita se na sajtu RPC.

„Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu“, odužio se srpski patrijarh u rezidenciji ruskog. „Smatramo da srpsko rukovodstvo treba da osluškuje stav SPC, a ne da ga ignoriše“, aminovao je ruski patrijarh.

Kabinet Irineja je preko državne agencije Tanjug uveče saopštenjem demantovao „novinarsku patku“ da su patrijarsi ružno govorili o državnom vrhu Srbije: „Njegova svetost… krajnje neprijatno je iznenađen lažnom informacijom koju su danas objavili neki mediji u Srbiji (među kojima i Tanjug preko koga SPC šalje demanti, opaska T. K.) da je u razgovoru sa svojim domaćinom izrekao kritike i optužbe na račun državnog rukovodstva Srbije. Ova dezinformacija nije samo zlonamerna, anticrkvena, već odaje nameru njenih sastavljača da poremeti tradicionalno bratske odnose i poverenje između srpskog i ruskog naroda i pošto-poto isprovocira sukob Crkve i države Srbije“.

Razapeti Irinej

U Srbiji je ustavno crkva odvojena od države, toliko je daleko da joj ne plaća ni porez, pa Irinej nema nikakve obaveze da vodi računa o zemaljskim simpatizerima.

Kirilovi nisu ništa demantovali niti su se ispričali, niti su potvrdili demanti Irineja. Na sajtu RPC piše ono što SPC demantuje. Etimološki i grčki „Irinej“ je „pomirljivi“, a „Kiril“ onaj koji ima moć i vlast. Irinej se zagrcnuo o IX božiju zapovest: Ne svedoči lažno protiv bližnjeg svoga.

Ovako u Jevanđelju po Mateju počinje zavera protiv Isusa: „Znate da je za dva dana Pasha i da će mene, Sina Čovječjega, izdati da me raspnu… Tada Juda Iškariotski, jedan od dvanaestorice apostola, ode svećeničkim poglavarima te ih upita ‘Koliko ćete mi platiti da vam izdam Isusa?’ Oni mu obećaju trideset srebrnjaka… Uvečer je Isus bio za stolom s Dvanaestoricom. Dok su blagovali, on reče – ‘Zaista vam kažem, jedan od vas će me izdati.’ Oni se silno ražaloste pa ga jedan za drugim počnu pitati: ‘Nisam valjda ja taj, Gospodine?’ On odgovori – ‘Izdat će me onaj koji sa mnom umače kruh u istu zdjelu!… I izdajnik Juda ga upita – ‘Učitelju, da nisam ja taj?’ A Isus mu reče: ‘Sam si kazao.’“

Bilo je na tročasovnom letu Beograd-Šeremetjevo besplatnog rujnog vina, crvenih krompira mariniranih majonezom u zdjelama sa crvenom ribom… sve u boji krvi sinova čovečjih. U pratnji Svjatejšeg Patrijarha nedostajala su trojica do Hristove dvanaestorice. Sa njim su došli Njegovo Visokopreosveštenstvo itd. Amfilohije, Njihova Preosveštenstva – trojica episkopa, dvojica protojereja-stavrofora, po jedan protojerej, arhimandrit, protođakon i protomajstor.

Alibi ima ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić koji je čekao delegaciju SPC na aerodromu, zahvalan jer mu je monografiju „Stara Srbija: drama jedne civilizacije“, objavila „Pravoslavna reč“ iz Novog Sada, a na promociji je bio i Irinej. Trojicu episkopa, mogućih urotnika, Irinej ne zanima – oni imaju svoje posede u vojvođanskoj i mađarskoj Bačkoj, u SAD, na Kosovu.

Amfilohije je večiti drugi u SPC. Prvi je samo u Crnoj Gori, opet državi koju SPC više nema. Sve je Amfilohije uradio da bude drugačije. Uredio je zbornik sa skupa na Cetinju 1996. u kojem su vladike blagosiljale ratne ciljeve, a jedan od izlagača je Radovan Karadžić. Naslov zbornika je „Jagnje Božije i Zvijer iz bezdana“.

Crno jagnje na planeti

Nevinašce iz naslova je srpski narod, a svi drugi na planeti su „zvijer iz bezdana“. Amfilohije u herbarijumu proratnih tekstova zastupa da rat može biti bolji od mira. Njegovo ime na grčkom znači „dva voda vojske“.

Godine 2007. godine Amfilohije je zamenjivao bolesnog patrijarha i bio mjestobljustitelj patrijarškog trona. Iako je posle tri godine pobedio u prvom krugu izbora za patrijarha srpskog, malerozni Amfilohije je tron ustvari sačuvao za Irineja. Amfilohije je prvi u lancu koji Moskovska patrijaršija plete oko Srbije. Predaje na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Sergije“ u Parizu odakle nosi počasni doktorat.

Delegacija SPC je požurila na obeležavanje bezizražajne 1025 godišnjice krštenja Rusije. Hrišćanstvo je proglašeno državnom religijom Kijevske Rusije 1. septembra 988. kada je knez Vladimir sve stanovnike Kijeva smočio u Dnjepru kolektivno i pompezno. Invazija sovjetskih bezbožnika na katoličku i jevrejsku Poljsku počela je takođe 1. septembra, ali 1939. godine.

Hodočasnici iz SPC će osim Rusije posetiti Ukrajinu i Belorusiju, zemlje kojima teče Dnjepar, od ukupno 13 u kojima RPC ima poslovnice, ali nema Dnjepra. Duhovne goste će primiti iskusni vlastodršci: Vladimiri Putin i Janukovič te Aleksandar Lukašenko kome je, u skladu sa sankcijama Evropske unije, zabranjen ulaz čak i u u Srbiju. „Kad neće breg Irineju – Muhamed će bregu“, pristaju Irinejevi misionari iz SPC.

Kraljevstvo za ženu

Mangup Vladimir je i pravoslavni i katolički svetac. Dok je bio pagan, žrtvovao je ljude bogovima. Vladimirova majka, robinja Maluša je bila služavka njegove bake Olge, majke velikog kneza Kijeva. Kada nije dobio ruku Rognede, ćerke kneza od Polocka, Vladimir je zauzeo beloruski Polock i oteo Rognedu. Ženu Jaropolka, najstarijeg brata koga je ubio u borbi za vlast 980. godine je zaključao u svoj harem i postao suveren Kijevske Rusije. Vladimir je imao pet žena i oko 800 konkubina.

Vladimir se dvoumio koju modernu veru da izabere. Jevrejskim propagandistima je poručio da gubitak Jerusalima dokazuje da ih je Bog napustio. One koji su ga vrbovali za islam je oterao jer „zabrana svinjetine i alkohola ne prija ruskoj duši“. Okrenuo se hrišćanima. U nemačkim crkvama nije video ništa lepo, ali u Konstantinopolju se oduševio crkvenim ceremonijalom: „Nismo znali da li smo na nebu ili zemlji“. Vladimir se odlučio za istočno, vizantijsko hrišćanstvo i zato jer su Rusija i Vizantija dobro trgovale. Pre nego će poprimiti tu vrstu hrišćanstva, Vladimir je, da ne bi napao Konstantinopolj 988. naručio za ženu Anu, sestru vizantijskih careva Vasilija II i Konstantina VIII. Knez je prihvatio uslove dvojice imperatora i pokrstio se u Aninu veru. Posle je dao da se kuju novčići na kojima je on sa bradicom dečaka i brčinama. Narod ga je na to prozvao „veliki“ i „milostivo sunce“.

Neutešnom Irineju od koga su 17. i 18. jula i RPC i video trake, čak i državni novinari Srbije digli ruke, ostalo je da se zavuče u kostret, kako bi što manje ugađao svom telu. I sačeka bdenje u čast Svetog prepodobnog Sisoja Velikog 19. jula koji naukuje monahe: „Ma kakvo iskušenje da se dogodi čoveku, čojek treba da se preda volji Božjoj i da prizna da se iskušenje dogodilo zbog grehova njegovih“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!