TAMARA KALITERNA: Igra ćorave bake gluvim telefonima

Sezone karnevala nikad da prođu

Priredio: Tamara Kaliterna
24. avg 2013

Shizofrenija (srpski šizofrenija), na grčkom „cepanje duše“ ozbiljna je psihička bolest, koja se očituje u neskladu sadržaja mišljenja, afekta i volje. Gubi se veza sa realnošću, ali i sa granicama ego-a. Ne bira uzrast, neizlečiva je. Više voli žene. Međutim u Srbiji, gde je 51,36 procenata žena, a manje od trećine ih je u politici, shizofrenija ima sve simptome muške bolesti. Najteži oblici bolesti su na Kosovu i oko Kosova.

Srbi iz društvenih preduzeća sa Kosova u avgustu su četiri puta blokirali granične prelaze sa Srbijom da bi tako iskamčili ono što im iz beogradske Nemanjine 11 duguju. Društvena preduzeća na Kosovu su ukinuta 2003. godine: od njhove privatizacije Kosovo je inkasiralo oko 500 miliona evra, Srbija ni pare ni centa, jer nije htela u privatizaciju koju je organizovao svet. Od tada plaća nacionalno svesne neradnike.

Ni konvoj natovaren dinarima za isplatu blokatora nije mogao da pređe granicu. Blokatori još traže da Vlada vrati raseljene i novozaposlene radnike u firmama koje ne postoje na platne spiskove. U četvrtak su odblokirali put jer su se dogovorili sa predstavnicima vladine Kancelarije za KiM da će dobiti pare jednog dana. Na adresi loze Nemanjića ne znaju da li za to ima para. Od vladine kancelarije do zgrade Vlade voze gradski autobusi broj 83 i 78 pa se bez zlouopotrebe službenih kola može dobiti informacija koja štedi lažno obećanje. Vlada duguje sedam minimalnih zarada od po 10.095 dinara za oko 28.000 bivših radnika ex društvenih preduzeća – belih para za posao koji nisu radili niti će raditi.

Kosovske frakcije DSS i SNS

Pretnja premijera Srbije Ivice Dačića da će smeniti sve funkcionere koji nisu za novembarske kosovske izbore je pucanj iz prazne puške. Najglasnijim protivnicima izbora, predsednicima četiri opštine sa severa Kosova, mandati su istekli maja 2012. te od tada vladaju nezakonito. Dačiću nije problem da bude radikalan, jer njegova SPS nema predsednika opštine. Polovina predsednika ovih opština su iz SNS, a druga polovina iz DSS, a jednoglasni su i jednoumni. U Srbiji su prvi na vlasti, drugi u opoziciji. Ni SNS ni DSS nemaju apsolutnu većinu među biračima severnog Kosova, pa je ukupna njihova vlast upitna.

Dačić preti i Prištini i EU da Srbi neće glasati na listićima sa logoom države Kosovo. Kako će izgledati listići utvrdiće sledeće sedmice Dačić, Hašim Tači (Hashim Thaci) i EU. Predsednik Vlade je neposredno pre ove izjave pretio apstinentima na izborima u nepostojećoj državi da će ostati bez posla koga nemaju ako ne glasaju.

Predsednici četiri opštine ne ustupaju vlast Dačiću izgovarajući se da imaju podršku odbornika kojima je takođe istekao mandat, obaveze prema referendumu iz februara prošle godine i zaključke „Privremene skupštine AP KiM“.

Na referendumu u četiri opštine severnog Kosova 2012. godine 26.524 je izglasalo da „ne prihvata institucije takozvane Republike Kosovo“. Beograd, Srbi sa juga Kosova i još 69 glasača sa severa prezreli su ovakvo izjašnjavanje 99,67 odsto glasača. Beograd nije priznao referendum Srba. Ne priznaje ni Republiku Kosovo ni njene institucije.

Ni zdravih stopala ni zdravog razuma

„Privremena skupština“, organizovana prvi put 4. jula što je bio Dan ustanka naroda Jugoslavije jednoglasno je obavezala da se ne izlazi na novembarske izbore. Predstavila se kao „predstavničko telo građana Srbije u Pokrajini, koji poštuju Ustav i zakone Srbije“. Dačić je nakon toga izjavio da „Privremena skupština“ „nije u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije”. Dačić neće moći da smeni učesnike „Privremene skupštine“, kako je najavio, jer je 4. jula, upitan kakva bi mogla biti reakcija države na „Privremenu skupštinu“, novinarima odgovorio protivpitanjem: „Kakva može da bude reakcija na nešto što ne postoji“.

Od aprila do 16. avgusta je kabinet Dačića formirao privremene organe u 13 kosovskih opština. Oni će „obavljati poslove i nadležnosti Skupštine i izvršnih organa“. To je protivno Briselskom sporazumu čiji je supotpisnik 19. aprila bio Dačić.

Tomislav Nikolić, crni pojas, ubedio je načelnike okruga sa centralnog Kosova da imaju jednu, vanstranačku listu koju će registrovati pri Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. Koju ne priznaje. Iako se izborne liste mogu predati do 4. septembra, opština Zubin Potok (albanski Zubin Potoku) koja nema ni 15.000 stanovnika biračkog i predbiračkog uzrasta, je do sredine avgusta prijavila tri, a sterilne, čiste srpske izborne liste.

Avgust je u SAD mesec somova, ili brkatih riba uopšte, golfa, kvalitetne vode, zdravih stopala, breskvi, a pojedini datumi u avgustu se proslavljaju kao dan prijateljstva, pite od malina sa šlagom, lubenice, senfa, blizanaca, lenjih, polke, viceva o predsednicima, nacionalnih neuspeha, kobasica, loše poezije, krompira, secondhand prodavnica, noževa, benzina i slogana „Optuži drugog“ i „Više trava, manje soli“.

Samo u Srbiji večito vlada karnevalska sezona Glupog avgusta. Glupi kolovoz čeka svoj trenutak. Iako Kosovo nema ni jednu pustinju, a Srbija samo manastir Pustinju u dolini Jablanice, fatamorgana je masovna optička pojava amo-tamo od Ibra, levo-desno od Pokajnice.

Vantelesna oplodnja

Početkom avgusta, svi mediji u Srbiji objavili su vest čiji je jedinstveni naslov „Kosovski diplomata uhapšen u Zagrebu“. „Diplomata“ je osoba koju je neka država ovlastila za diplomatske poslove u drugoj državi, ili međunarodnoj organizaciji. Diplomatija je najstariji oblik državne spoljne politike. „Srbija nije među 103“ od 193 članica UN koje su priznale nezavisnost Kosova, diči se javnost Srbije. U Prištini priznaju da ih je priznala 101 država, a čeka se potvrda priznanja od Salvadora i Tanzanije. Priznanje su najavili Togo, Etiopija, Libija, Tunis, Tajland, Mongolija, Ekvatorijana Gvineja, Izrael. Neizravno su Kosovo priznale Abhazija, Bosna i Hercegovina kada je pozvala kosovske posmatrače na izbore 2008. i priznala carinske isprave Kosova, Srbija kada je priznala pečat kosovske carine pre dve godine, a svi mediji u Srbiji decidno avgusta 2013.

„Kosovski diplomata Urtak Hamiti povučen je iz ambasade u Zagrebu zbog toga što je, vozeći pijan, udario nekoliko vozila u centru glavnog grada Hrvatske, a policija ga je uhapsila kada nije hteo da se podvrgne alkotestu. Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj (Hoxhaj) (ministar koji formuliše spoljnu politiku suverene države, opaska T. K.), odlučio je da iz diplomatske službe povuče ministra savetnika kosovske ambasade Hamitija zbog nedoličnog ponašanja. Ministar Hodžaj je odlučio da formira posebnu komisiju u okviru Ministarstva inostranih poslova (MIP) Kosova koja će razmotriti slučaj u celosti. MIP je izrazio žaljenje vlastima Republike Hrvatske, nakon žalbe na ponašanje njenog diplomate u ambasadi Kosova u Zagrebu”.

Nezavisna agencija Beta je dodala da je Hamiti bio u „službenom vozilu kosovske ambasade u Zagrebu“, a u RTS dramatizaciji je Hamiti „pijan divljao zagrebačkim ulicama i izazvao nekoliko saobraćajnih nesreća… Policajci su ga, vezanog lisicama, odveli na lekarski pregled“.

Hamiti ne može da bude ni uhapšen ni zadržan jer ima diplomatski imunitet prema Bečkoj konvenciji iz 1963. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga