Tako je Milorad Dodik govorio prije dvadeset jednu godinu…

Magazin Slobodna Bosna je 22. marta 1996. godine objavio opširniji intervju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata

17. jan 2017

Politički stav, šta je to? Danas jedan, sutra drugi. Mijenjaju ih bosanskohercegovački političari po potrebi. Izuzetaka gotovo da nema.

Slučaj Milorad Dodik. Godina je 2017. Milioni Bosanaca i Hercegovaca već su naviknuti na priču i ideje lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Republika Srpska je država. Haaški tribunal, šta je to? Presuda Radovanu Karadžiću je osveta, ne pravda. Tako danas smatra Dodik. Prije dvadeset godina, stavovi su bili drukčiji. Takva je valjda bila politička klima. Reći ćemo ono što odgovara datim političkim okolnostima.

Tako stvari ovdje funkcioniraju već godinama. I ne naravno samo u slučaju Milorada Dodika. Primjera ima svugdje i svakodnevno. Danas jedno sutra drugo.

Magazin Slobodna Bosna je, dakle, 22. marta 1996. godine objavio opširniji intervju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U tom intervjuu koji je vodio novinar Aleksandar Čotrić iz Beograda, sadašnji predsjednik bh. entiteta Republika Srpska govori o Haškom tribunalu, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugim temama.

Iako predsjednik Republike Srpske danas brani Mladića i osporava rad Haškog tribunala, to 1996. godine nije bio slučaj.

Kakav je stav Vaše stranke prema Haškom tribunalu. Sarađivati ili ne?
Sve naše odnose prema međunarodnim institucijama izvlačimo iz sporazuma koji je postignut u Daytonu. Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja sa Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud.

I Karadžić i Mladić?
I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar, pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio.

Da li Vi Bosnu i Hercegovinu smatrate svojom domovinom?
Da!

(N1 BiH)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: RIK
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga