Tajm: Papa Franja Ličnost godine

Američki časopis Tajm (Time) proglasio je poglavara Rimokatoličke crkve Franju za Ličnost godine za 2013, objavio je taj list

11. dec 2013

Američki časopis Tajm (Time) proglasio je poglavara Rimokatoličke crkve Franju za Ličnost godine za 2013, objavio je taj list.

„On je uzeo ime skromnog svetitelja, a zatim pozvao crkvu da bude isceliteljska. Prvi neevropski papa u 1.200 godina je spreman da preobrati mesto gde su potrebni vekovi da se vide promene“, naveli su urednici Tajma.

Sedamdesetšestogodišnji nadbiskup Buenos Ajresa Horhe Maria Bergoljo izabran je za papu 13. marta 2013. godine. On je prvi papa Latinoamerikanac i prvi papa jezuita.

Urednici Tajma su prošle godine po drugi put izabrali američkog predsednika Baraka Obamu za Ličnost godine kao „arhitektu nove Amerike“. Obama je, odmah nakon izbora za predsednika SAD, poneo titulu Ličnosti godine 2008.

Urednici Tajma su 2011. godine izabrali „Demonstranta“, odnosno pojedince koji su učestvovali u demonstracijama širom sveta. Titulu Ličnosti godine do sada su poneli i Mark Zakerberg, Vladimir Putin, Bono, Džordž Buš, Bil Klinton, Džimi Karter.

Nagrada koja je ranije nosila naziv Čovek godine, ustanovljena je 1927. Među dosadašnjim dobitnicima su i Hitler 1938. i Staljin koji je dva puta poneo tu titulu – 1939. i 1942.

Tajm je 31. decembra 1999. proglasio Alberta Ajnštajna za Ličnost veka, a među kandidatima su bili Frenklin Ruzvelt i Mahatma Gandi. Ruzvelt je inače jedina ličnost koja je tri puta ponela tu titulu 1932, 1934. i 1941.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga