Tajkunima- zemlja, paorima- mrvice

Ratari ogorčeni povlašćenim statusom Karneksa

19. juna 2013

Zato što država žmuri na činjenicu da tajkuni falsifikovanom dokumentacijom i fantomskim stočnim fondom ostvaruju preče pravo zakupa nad sve više državnih oranica, stotine paora iz Vrbasa podiglo je svoj glas protiv predstavljenog lokalnog Programa za izdavanje državne zemlje pod zakup. Oni tvrde da nadležni, bez provere i na štetu malih poljoprivrednika,  dodeljuju stotine hektara „velikim igračima“, prvenstveno Mesnoj industriji Karneks u vlasništvu MK grupe Miodraga Kostića, i to na osnovu sistema za navodnjavanje koji nisu decenijama u funkciji i na osnovu stočnog fonda koji postoji samo na papiru. Na novinarska pitanja u vezi sa optužbama na njihov račun, u službi za odnose sa javnošću Karneksa nisu hteli da odgovaraju.

Paori tvrde da će ostati bez gotovo polovine od preko 7.000 hektara državnih oranica u vrbaskoj opštini i da će predstojeća licitacija biti međusobna borba za golu egzistenciju. Njih više od stotinu okupilo se u sali SO Vrbas kako bi predsedniku opštine Milanu Stanimiroviću  i nadležnima iz opštinske komisije izneli svoje nezadovoljstvo i sumnje u brojne neregularnosti.

„U proseku, sela su ostala bez trećine atara u nepravednoj ‘nadeli’ oranica. Nadležni se prave i slepi i gluvi na očigledne malverzacije velikih igrača. Dok malim stočarima zakidaju pravo na osnovu stočnog fonda ako mu je crkla jedna  krava, broj stočnih grla u Karneksu niko ne proverava. Veruje im se na reč. Ista stvar je i kada su u pitanju Karneksovi zalivni sistemi u Bačkom Dobrom Polju. Dobili su preko 400 hektara na osnovu sistema koji nije u funkciji preko 20 godina“, optužio je nadležne jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika iz Bačkog Dobrog Polja, koji su insistirali da nadležni inspektori izađu na teren i sami se uvere u njihove tvrdnje.

„I tu imamo situaciju da u nekoliko dana državni inspektor najpre unapred potpiše zapisnik da sistem radi, a potom zajedno sa predstavnicima Karneksa priznaje da sistem ne radi. Niko nije postavio pitanje ispravnosti rada dotičnog inspektora niti je iskoristio zakonsko pravo da Karneks zbog prekšaja stavi u pasivan položaj u raspodeli zemlje“, prozvao je nadležne Dragan Šarac iz Bačkog Dobrog Polja, u kome je paorima za licitiranje preostalo tek nešto više od 300 hektara.

Bačkopoljski paori su izrazili i sumnje u broj stočnih grla na osnovu kojih je Karneks ostvario pravo prečeg zakupa, s obzirom na činjenicu da je Karneksova farma u ataru ovog sela nedavno zatvorena. I paori iz Zmajeva optužili su nadležnu opštinsku komisiju da ignoriše očigledne malverzacije sa pravom prečeg zakupa. „Preko 100 poljoprivrednih gazdinstava iz Zmajeva licitiraće samo 1.000 od ukupno 1.800 državnih hektara u seoskom ataru, i to zato što nadležni ne broje stoku i ne proveravaju informacije. Ako je to podsticaj države razvoju industrijske poljoprivrede i ako će Karneks zaposliti barem 50 radnika na osnovu dobijene zemlje – čestitam. Opština u kojoj je stotine radnika Karneksa završilo na evidenciji nezaposlenih, sada istoj toj kompaniji deli zemlju na kojoj stotine porodica zarađuje ionako gorak hleb“, ogorčen je Svetozar Botić iz Zmajeva.

Predsednik opštine Milan Stanimirović rekao je da je program izrađen u skladu sa zakonskim odredbama i da je lokalna samouprava u okviru svojih nadležnosti imala na umu interes malih poljoprivrednika predvidevši veći broj malih parcela. Međutim, opravdanja nisu stišala nezadovoljstvo paora koji od lokalne samouprave traže reviziju spornog Programa koji će izvršiti nezavisna komisija.

Pojedini mediji u Srbiji odbili su da objave ovu priču.

Ranka Ivanoska (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga