Tajani se ispričao zastupnicima iz Hrvatske i Slovenije

Predsjednik Europskog parlamenta u nedjelju je u blizini Trsta izazvao burne reakcije završetkom svog govora: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”

11. feb 2019

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani se večeras suočio sa hrvatskim i slovenskim zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta u Strazburu, dan nakon izjave o „talijanskoj Istri i Dalmaciji“.

Tajani se ispirčao pred pristunima i objasnio kontekst govora. U vezi s tim poslao je i saopštenje putem kojeg objašnjava da su njegove riječi pogrešno protumačene.

“Govorio sam o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, ali to nikako ne znači prisvajanje teritorija. Govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima, od kojih su mnogi bili na ceremoniji”, rekao je Tajani u toku uvodnog izlaganja, koji je dočekan burnom reakcijom pristunih zastupnika iz Slovenije i Hrvatske.

Europske institucije se nisu oglasile povodom ovog govora.

Jedina predstavnica EU institucija koja je izašla sa reakcijom jeste evropska komesarka Vioeta Bulc, koja doilazi iz Slovenije. Ona je ocijenila da se takvi navodi ne očekuju od europskih lidera.

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, u nedjelju je tijekom obilježavanja Dana sjećanja u mjestu Basovica, u blizini Trsta, izazvao burne reakcije završetkom svog govora: „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, član je stranke Forza Italia, koju i dalje vodi biviši premijer Silvio Berlusconi.

Hrvatski državni vrh oštro je osudio Tajanijevu izjavu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga