Tahiri: Srbija na putu priznanja Kosova

Šefica delegacije Kosova Edita Tahiri ocenila je da je današnjim sporazumima dveju strana učinjen "prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova".

02. jul 2011

Šefica prištinskog tima je navela da u dijalogu neće biti rasprave o političkim pitanjima i najavila „još jedan paket sporazuma“ tokom jula.

„Sve više postaje jasno da je integracija Srbije u EU uslovljena priznavanjem Kosova, i danas je napravljen prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova“, rekla je Tahiri nakon višečasovnih razgovora u Brisela.

Prema njenim rečima, dogovori se zasnivaju se na principu reciprociteta i njihovo sprovođenje garantovaće i nadzirati Evropska unija.

„Ovo su možda prvi istorijski sporazumi dve države i mislim da su oni postignuti zato što obe države imaju za cilj učlanjenje u Evropsku uniju. Ovim sporazumima Kosovo i Srbija su ispunile neke od uslova i vrednosti koje vode ka EU“, rekla je Tahiri za Radioteleviziju Kosova nakon višečasovnog dijaloga u Briselu.

Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je posle razgovora da su postignuti dogovori o slobodi kretanja i matičnim knjigama, kao i da sporazumi ni na koji način ne ugrožavaju suverenitet Srbije i ne znače priznavanje takozvanog nezavisnog Kosova.
Tahiri je navela da će „modaliteti“ za sprovođenje sporazuma biti naknado precizirani.

„Sporazum se bazira na principu reciprociteta, što znači da sve što će važiti za građanina Kosova, važiće i za svakog građanina Srbije koji putuje na Kosovo“, rekla je šefica prištinskog tima.
Prema njenim rečima, Evropska unija će garantovati i nadzirati sprovođenje sporazuma.
Edita Tahiri je današnje dogovore ocenila kao „neophodne standarde koje i Kosovo i Srbija moraju ispuniti na putu ka EU“.

Šef srpskog pregovaračkog tima, Borko Stefanović, rekao je po završetku današnje pete runde pregovora, da je postignut je dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana i o razmeni kopija matičnih knjiga.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga