Tadić za ubrzanu regionalizaciju

Predsednik Srbije Boris Tadić razvitak zemlje moguć isključivo uz ubrzanje procesa decentralizacije i uvođenje nov…

15. dec 2009

boristadic.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić razvitak zemlje moguć isključivo uz ubrzanje procesa decentralizacije i uvođenje novog izbornog sistema.
Tadić je, na 37. skupštini Stalne konferencije gradova i opština, rekao da decentralizacija i regionalizacija treba da omoguće zaustavljanje procesa depopulizacije delova Srbije i da se građanima, gde god oni žive, omogući prilika za kvalitetan život.
„Srbija se danas suočava sa depopulizacijom čitavih prostora, a time se suočava sa ekonomskim i bezbednosnim problemima. Da bi se ti problemi izbegli neophodno je ubrzati sistem decentralizacije i regionalizovati Srbiju“, istakao je Tadić.
Taj proces, međutim, prema njegovim rečima, neće omogućiti feudalizaciju u kojoj će lokalne političke strukture moći da rade šta hoće, već, upravo obrnuto, porast nivoa političke odgovornosti.
Predsednik Tadić je dodao da je porast nivoa odgovornosti u direktnoj vezi sa izbornim sistemom, budući da je nemoguće da jedna država funkcioniše dobro ako je samo jedan građanin neposredno izabran na izborima.
„Mora da postoji viši nivo izbornosti u Srbiji i zato je nama potreban novi izborni sistem koji podiže nivo odgovornosti između građana i političara“, poručio je Tadić.
Treći važan element održivog razvoja lokalnih zajednica jeste, kako je dodao, zakonsko regulisanje pitanja svojine, odnosno usvajanje zakona o svojini Republike Srbije.
Tadić je predsednicima opština poručio da ideje razvoja na lokalu moraju usaglasiti sa idejom razvoja Srbije i regiona i voditi računa o tome da nijedna njihova inicijativa ne ide u pravcu fragmentacije Srbije i dovođenja u pitanje njenog teritorijalnog integriteta.
On je ocenio da se upravo o tome nije vodilo računa pri donošenju prve verzije Statuta Vojvodine, ali da su problematična mesta naknadno ispravljena.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga