Tadić: Statutom Vojvodine potvrđen suverenitet Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Novom Sadu da su Statutom Vojvodine „iznad svega potvrđeni&…

04. dec 2009

boristadic.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Novom Sadu da su Statutom Vojvodine „iznad svega potvrđeni“ suverenitet države Srbije i njena celovitost.
„Vojvodina je apsolutno neodvojivi deo Srbije, da ne bude dileme u glavama nekih ljudi koji možda maštaju o nečem drugom“, rekao je Tadić novinarima u Novom Sadu, nakon razgovora sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem.
Prema njegovim rečima, Statut Vojvodine proističe iz Ustava Srbije, a ne „iz nekog istorijskog prava Vojvodine“.
Tadić je kazao da se o Statutu više polemisalo o nevažnim stvarima, a manje o njegovoj suštini i sadržaju.
„Proces decentralizacije i regionalizacije je pre svega ekonomski motivisan, kako bismo se ravnomerno razvijali“, kazao je predsednik Srbije.
On je dodao da je Srbija posvećena zaštiti prava nacionalnih manjina, o čemu svedoči i donošenje Zakona o nacionalnim savetima manjina.
Tadić je pozvao pripadnike nacionalnih manjina da učestvuju u izborima za manjinske nacionalne savete.
„Naša severna srpska pokrajina Vojvodina je jedan raritet na evropskom kontinentu, jer ovde žive mnoge nacije i ovo je koncentracija multikulturalnosti i multinacionalnosti kakve nema na evropskom kontinentu“, rekao je Tadić.
Ocenio je da zakon o nacionalnim savetima treba da ispuni standard personalne autonomije, da sve manjine imaju mogućnost da zaštite lični identitet.
Zamolio je pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica da svoju decu uče maternjem jeziku, kako bi se očuvao identitet.
Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič rekao je da je zadovoljan položajem slovačke manjine u Vojvodini i ocenio da je donošenje zakona o nacionalnim savetima pozitivna stvar za Slovake u Srbiji.
„Hoću da podsetim da je slovačka zajednica i ranije uživala sva prava. Ako novi zakon donese još i više, to će biti u svakom slučaju pozitivna stvar. Potreba i dužnost je da se održe ta prava građana“, kazao je Gašparovič.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga