Tadić: Srbiji možda potrebna promena Ustava

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Novom Sadu da je Srbiji „možda“ potrebna promena Usta…

04. dec 2009

boristadic.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Novom Sadu da je Srbiji „možda“ potrebna promena Ustava, ali je ocenio da je za to potreban politički konsenzus.
„Da bi se desila ustavna promena, potreban nam je politički konsenzus. Nama jesu potrebne i političke reforme, a u tom kontekstu možda i ustavne promene“, rekao je Tadić novinarima u Novom Sadu, nakon razgovora sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem i vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem.
On je ocenio da će političke reforme „možda“ moći da se sprovode i na osnovu usvajanja ključnih zakona
Tadić je kazao da su potrebne i promene izbornog zakona, kako bi manje stranaka ulazilo u parlament i kako bi i vlada bila manja, u smislu koalicionog sadržaja. „To bi obezbedilo efikasnije i brže dogovaranje i veću usmerenost energije na konkretne probleme“, poručio je predsednik Srbije.
On je ocenio da su se u Srbiji dogodile vrlo značajne unutrašnje reforme, pošto danas praktično postoji konsenzus oko politike evropskih integracija i odbrane Kosova i Metohije.
„Tom konsenzusu pristupila je i Srpska napredna stranka. To je jedna važna unutrasnja reforma koja se desila i ja veoma poštujem taj iskorak te danas opozicione stranke“, rekao je Tadić.
Naveo je da je potreban i konsenzus oko uređenja infrastrukture, zatim oko promene zakona koji omogućuju efikasnost investicijama u energetski sektor, smanjivanje administracije na podnošljiv nivo, kao i orijentacija na obrazovanje i nauku kao sektore budućnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga