Tadić: Srbija stavljena na crnu listu FATF-a, vlasti to kriju

"Srbija je od juče stavljena na 'crnu listu', zajedno sa Jemenom, Sirijom, Irakom..."

24. feb 2018

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kazao je danas da je Srbija stavljena na „crnu listu“ međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force) koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

„Srbija je od juče stavljena na ‘crnu listu’, zajedno sa Jemenom, Sirijom, Irakom, sa državama koje učestvuju u pranju novca i čije institucije to ne sprečavaju, čije institucije ne sprečavaju dotur novca terorističkim organizacijama. To naša vlada sakriva od javnosti“, kazao je Tadić novinarima ispred Predsedništva.

On je dodao da je sa te liste juče isključena Bosna i Heregovina, a Srbija je stavljena, što je čini jedinom zemljom na Balkanu koja je našla mesto na listi zajedno sa „ocrnjenim zemljama“.

„Više puta sam govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji oni koji su prodavali oružje nelegalno terorističkim grupacijama i različitim paradržavnim entitetima u svetu, a posledica svega je da je Srbija sada na ‘crnoj listi'“, kazao je Tadić.

On je istakao da je danas 40 dana od ubistva lidera Građanske inicijative „SDP“ Olivera Ivanovića, kao i da je njegovo ubistvo „zakonomerno toj vezi organizovanog kriminala, pranja novca i povezanosti Srbije sa najcrnijim državama sveta“.

„Sve ovo je povezano u zajednički sistem, a to je sprega države s organizovanim kriminalom, koja proizvodi rizike za život ne samo građanina kakav je bio Oliver Ivanović, već za sve građane“, ocenio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

On je pozvao Vučića da kao aktuelni predsednik Srbije i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost pozove na odgovornost sve koji nisu zaštititili život Olivera Ivanovića i odgovori šta je učinio da zaštiti Ivanovića i zašto je Srbija stavljena na „crnu listu“.

„Ubistvo Olivera Ivanovića je četvrto političko ubistvo koje se u poslednje dve decenije desilo u Srbiji i mi smo jedina zemlja na tlu Evrope gde se desilo nešto što bi moralo da izazove sram kod svih predstavnika države“, istakao je Tadić.

On je podsetio da je Ivanović pre ubistva upozoravao na pretnje, kao i da je imao razgovor o tome u Bezbednosno-informativnoj agenciji, ali da ga niko nije zaštitio.

„Šta je to Srbija uradila da se uključi u proces zaštite njegovog života? Država koja ne zaštiti svog ugroženog građanina saučestvuje u ugrožavanju njegovog života, a to se i desilo“, kazao je Tadić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga