- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tadić: Srbija pravi tenzije u regionu, pa simulira politiku pomirenja

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da aktuelna Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja u regionu, dok namerno pravi tenzije kako bi se posle, pred međunarodnom zajednicom, predstavljali kao oni koji rešavaju probleme.

Tadić je u intervjuu Danasu upozorio da je situacija u regionu gora nego devedesetih godina prošlog veka.

„Ova vlada samo simulira politiku pomirenja. Nedelju dana razmenjuju uvrede, organizuju se TV emisije govora mržnje i huškanja, a onda nedelju dana upučuju mirotvorne poruke“, rekao je on.

Tadić je naveo i da tu „nema nikakve iskrenosti“ dodavši da kada i s druge strane postoje nacionalisti „te medijske igrice postanu ozbiljan problem“.

On smatra i da je situacija u regionu gora nego devedesetih godina prošlog veka ali da su samo međunarodne okolnosti drugačije, i da su zato i posledice takve retorike drugačije.

„U drugim okolnostima ovakva retorika bi već dovela do zveckanja oružjem. Kada su ponovo na vlasti u regionu agresivci iz devedesetih godina, koji su nas uvodili u međusobna satiranja, ne može se ni očekivati drugačije“, rekao je Tadić.

On je situaciju u regionu slikovito opisao kao veoma zapaljivu: „Pušten je plin iz boce u čitav region i jedna varnica može sve da zapali“. „Odnosi u regionu su sada takvi da jedna teška reč može da sruši sve što je urađeno na izgradnji regionalnih odnosa do 2012“, ocenio je Tadić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!