Tadić: Srbija pravi tenzije u regionu, pa simulira politiku pomirenja

"Pušten je plin iz boce u čitav region i jedna varnica može sve da zapali"

30. avg 2016

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da aktuelna Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja u regionu, dok namerno pravi tenzije kako bi se posle, pred međunarodnom zajednicom, predstavljali kao oni koji rešavaju probleme.

Tadić je u intervjuu Danasu upozorio da je situacija u regionu gora nego devedesetih godina prošlog veka.

„Ova vlada samo simulira politiku pomirenja. Nedelju dana razmenjuju uvrede, organizuju se TV emisije govora mržnje i huškanja, a onda nedelju dana upučuju mirotvorne poruke“, rekao je on.

Tadić je naveo i da tu „nema nikakve iskrenosti“ dodavši da kada i s druge strane postoje nacionalisti „te medijske igrice postanu ozbiljan problem“.

On smatra i da je situacija u regionu gora nego devedesetih godina prošlog veka ali da su samo međunarodne okolnosti drugačije, i da su zato i posledice takve retorike drugačije.

„U drugim okolnostima ovakva retorika bi već dovela do zveckanja oružjem. Kada su ponovo na vlasti u regionu agresivci iz devedesetih godina, koji su nas uvodili u međusobna satiranja, ne može se ni očekivati drugačije“, rekao je Tadić.

On je situaciju u regionu slikovito opisao kao veoma zapaljivu: „Pušten je plin iz boce u čitav region i jedna varnica može sve da zapali“. „Odnosi u regionu su sada takvi da jedna teška reč može da sruši sve što je urađeno na izgradnji regionalnih odnosa do 2012“, ocenio je Tadić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga