Tadić prvi put zvanično u BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće sutra u prvoj zvaničnoj poseti BiH tokom koje će sa zvaničnicima u Sarajevu raz…

05. jul 2011

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće sutra u prvoj zvaničnoj poseti BiH tokom koje će sa zvaničnicima u Sarajevu razgovarati o saradnji dve zemlje i evropskoj integraciji. Tadić će, kako je najavilo Predsedništvo BiH, doputovati u Sarajevo sutra ujutru gde će mu na aerodromu biti priređen svečani doček.

Predsednik Srbije će potom razgovarati sa predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članovima tog tela Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem nakon čega je predviđen sastanak delegacija dve zemlje. Tokom posete Sarajevu, Tadić će razgovarati i sa predstavnicima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem. Tadić će razgovarati i sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Hidom Biščevićem i biće mu uručen orden Evropskog pokreta u BiH.

Tadić je razgovarao s članovima Predsedništva BiH 26. aprila u Karađorđevu. Na samitu, na kojem je učestvovao i predsednik Turske Abdulah Gul, ocenjeno je da je budućnost regiona u EU, ali i u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemešanju u unutrašnje stvari drugih država. Očekuje se da će glavne teme ovonedeljnih razgovora u Sarajevu biti odnosi dve zemlje i podrška Srbije evropskoj integraciji BiH.

Ovo je prva zvanična poseta Tadića BiH. Tadić je u maju 2010. boravio u Sarajevu gde je učestvovao na skupu povodom 10. godišnjice Igmanske inicijative, mreže regionalnih nevladinih organizacija, a 11. jula 2010. prisustvovao je obeležavanju 15. godišnjice genocida u Srebrenici, gde je izrazio žaljenje zbog zločina koji su se dogodili.
U septembru 2009. Tadić je posetio Pale.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga