Tadić: Pomirenje u regionu apsolutni imperativ za Srbiju

Izmirenje shvatamo i kao kategoričku osudu i distanciranje od zločina pojedinaca koji su lažno tvrdili da deluju u naše nacionalno ime, kao i od politike koja je podržavala nasilje i mržnju

31. maja 2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je pomirenje u regionu „apsolutni imperativ“ za Srbiju i izrazio nadu da će i parlamenti zemalja u regionu osuditi zločine prema pripadnicima srpskog naroda.
Tadić je za sutrašnje Večernje novosti naveo da je Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici pokazatelj „apsolutne posvećenosti“ Srbije uspostavljanju poverenja i dobrosusedstva i ocenio da je „Srbija donoseći Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici pokazala hrabrost i istorijsku zrelost“.
„Ali, tokom građanskih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, sve strane u sukobu činile su užasne zločine, zato se nadamo da će i skupštine drugih zemalja našeg regiona smoći snage da se suoče sa istinom i osude zločine prema nevinim srpskim žrtvama“, naveo je on.
Tadić je ocenio da bi se došlo do pomirenja, koje za Srbiju i „moralni imperativ“, mora reći „neulepšana istina“ o krvoproliću, zasnovana na činjenicama.
„Izmirenje shvatamo i kao kategoričku osudu i distanciranje od zločina pojedinaca koji su lažno tvrdili da deluju u naše nacionalno ime, kao i od politike koja je podržavala nasilje i mržnju“, naveo je Tadić.
On je kazao da je Srbija preuzela inicijativu u procesu regionalnog pomirenja i otvorila vrata ostalima, „čvrsto verujući“ da je moguće zajedno izgraditi sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve građane region na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga