Tadić: Pitanje je da li Savez za Srbiju i dalje postoji

"Vučić nikada neće mirno otići sa vlasti"

10. maj 2020

Ideja bojkota se raspala, a pitanje je da li i Savez za Srbiju i dalje postoji, izjavio je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i ocenio da je „nastala nova realnost, izazvana vanrednim stanjem i pandemijom, a potom i odlukom Pokreta slobodnih građana da izađe na izbore“.

On je rekao da ne može da stane iza akcije Boška Obradovića ispred parlamenta i objasnio da se lider Dveri obraća svom dosta ekstremnom biračkom telu.

Takva akcija, kazao je, „nije razumljiva“, ali smatra i da Obradović i Dveri reaguju na „sveopšti cirkus i na ekstremizam koji Vučić i Srpska napredna stranka u Srbiji grade već osam godina“.

„U društvima poput našeg, u kojem Vučić gradi primitivni kult ličnosti, ubrizgava laži svakog dana u javni život, širi agresiju na sve strane sa željom da postane istorijska ličnost, ne može unapred da se pretpostavi na koji način će doći do eksplozije„, naveo je Tadić u izjavi agenciji Fonet.

On bi, kako je rekao, voleo kada bi „alternativa autokratskom režimu bili demokratija i stabilan, racionalan i održiv sistem, a ne druga vrsta autokratskog režima“.

Lider SDS smatra da je bojkot parlamenta aktivna situacija, dok bojkot izbora, pošto se sve završi, znači da nemate više ništa da bojkotujete, jer niste u Skupštini.

„Tada preostaje jedino ulica za koju su potrebne mase građana, a ne par stotina ili hiljadu, koliko ih je izašlo na protest prvog dana posle ukidanja vanrednog stanja“.

To govori da „ljudi žele institucionalno, a ne vaninstitucionalno, prevazilaženje problema“, obrazložio je Tadić, ali je ukazao i da „Vučić nikada neće mirno otići sa vlasti“.

„Priroda njegovog sistema je lopovska i braniće imovinu koja je opljačkana od građana i države“, naveo Tadić, koji smatra da je za pobedu takvog sistema potrebna „akumulacija manjih pobeda“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga