Tadić otvorio 78. Međunarodni poljoprivredni sajam

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas 78. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će trajati do 21. maja, a na kojem učestvuje oko 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja.

14. maj 2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Vlada Srbije u narednom periodu mora da sistemskim budžetskim merama podstakne intenziviranje investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Tadić je na otvaranju 78. Medjunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu rekao da su domaćoj poljoprivredi potrebna veća i izdašnija sredstva, pod znatno povoljnijim tržišnim uslovima, koja bi trebalo da budu obezbeđena preko banaka, fondova i međunarodnih finansijskih institucija.

 „Uveren sam da je poljoprivreda naša budućnost i zato su nam neophodna veća ulaganja u proizvodnju. Zadatak Vlade Srbije i svih poljoprivrednih poslenika je da utiču i na promenu strukture poljoprivredne proizvodnje, koja je danas dominantno vezana za proizvodnju žitarica“, rekao je Tadić.

Dodao je da je prioritet povećanje proizvodnje u stočarstvu koje mora da bude podignuto za oko 60 odsto, što bi obezbedilo veći intenzitet zapošljavanja stanovništva u poljoprivredi.

„Prioritet mora biti i otvaranje novih tržišta i plasman proizvoda u novim zemljama, jer je Srbija tradicionalni izvoznik poljoprivrednih proizvoda“, rekao je predsednik Srbije i čestitao proizvođačima na enormnom porastu izvoza od početka godine. Prema njegovim rečima, od poljoprivrednika veoma zavisi i kvalitet proizvodnje, primena novih tehnologija i znanja.

„Želimo da im se zahvalimo što su teret krize u svim sektorima podnosili, a sada je došlo konačno vreme da im država pomogne da završe svoj deo posla“, rekao je predsednik Srbije. Tadić  je podsetio da je rast cena hrane u svetu i dalje izražen, što je šansa za domaću poljoprivredu, ali i obaveza Vlade Srbije da dobro ciljanim merama podstakne proizvodnju, obezbedi hranu za sve i cene koje će biti dostupne i najsiromašnijim slojevima stanovništva.

Ministar poljoprivrede Portugala Antonio Serano, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, rekao je da je želja te zemlje da osnazi veze sa Srbijom, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

„Vlada Portugala veruje u proces pridruživanja Evropskoj uniji. Srbija može da računa na značajnu podršku Portugala u prenošenju znanja i iskustava u procesu evrointegracija“, rekao je Serano.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će trajati do 21. maja, učestvuje oko 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja. Ministar poljoprivrede Dušan Petrovicć najavio je da će do kraja sledeće nedelje biti zaokružen ceo sistem podsticajnih mera Vlade Srbije u oblasti poljoprivrede.

 „Vlada je donela uredbu koja je glavni instrument naše agrarne politike u ovoj godini. Poljoprivrednicima će biti na raspolaganju vrlo jeftini krediti, a mi ćemo već u narednim danima videti kakav je odziv banaka“, kazao je Petrović. Dodao je da će ta mera biti na raspolaganju stočarima, ratarima, povrtarima i voćarima, za projekte izgradnje infrastrukture, nabavku mehanizacije i opreme, a poljoprivrednici će imati i mogućnost refinansiranja kratkoročnih kredita koju su uzeli 2010. godine.

„Ovih dana imaćemo debatu o detaljima. Iz programa će proisteći detaljne i konkretne stvari, a za vech nekoliko dana neke mere će biti poznate. Jednostavna ponuda i jednostavne mere su rešenje, a verujem da ćemo biti efikasniji i to je suština“, ocenio je Petrović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ups!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga