Tadić: Međunarodni faktori ne bi smeli da pitanje demokratije podrede interesu koji imaju na Kosovu

"Ne možemo svojim ponašanjem da učestvujemo u urušavanju demokratije, već moramo da je gradimo"

02. avg 2019

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da međunarodni faktori ne bi smeli da pitanje demokratije u Srbiji podrede interesima koje imaju na Kosovu.

On je komentarišući izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera „da se SAD nada da opozicija neće bojkotovati izbore“, kazao da pitanje učešća opozicije na izborima „nije važnije od pitanja demokratije u Srbiji“.

„Najvažnije pitanje je demokratija u Srbiji, nije najvažnije pitanje učešće na izborima pogotovu ako nisu demokratski. Ne možemo svojim ponašanjem da učestvujemo u urušavanju demokratije, već moramo da je gradimo“, rekao je Tadić na konfrenciji za medije.

On je ocenio da su se neki državnici zapadnih zemalja „besramno ponašali“ podržavajući Vučića u svemu, samo da bi im „isporučio ono što im je obećao na temu Kosova“.

Jedan od pet miliona: SNS fingira demokratiju, treba da obnovi gradivo o civilizacijskim vrednostima

Udruženje „Jedan od pet miliona“ optužilo je danas vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) da „fingira“ demokratiju i pozvalo je da se pridruži sutrašnjem protestu u Beogradu kako bi „obnovila gradivo o civilizacijskim vrednostima koje kao društvo moramo da baštinimo“.

Udruženje je u saopštenju upitalo vladajuću stranku „da li je demokratija kada učesnike mirnih protestnih šetnji predsednik države i njegovi najbliži saradnici nazivaju fašistima, izdajnicima, ološima i lopovima i to u višesatnim monolozima i vanrednim konferencijama za štampu kako bi zataškali svaku mogućnost da građani čuju istinu“.

„U sred SNS ‘demokratije’, lider opozicije umesto prostor na javnom servisu dobije metalnu šipku u glavu, a njegovi napadači bivaju oslobođeni posle 48 časova. Da li je Dejan Bagarić, pretučeni student iz Novog Sada, a učesnik protesta, dokaz SNS demokratije?

Da li je Uroš Janjić, izbodeni student dokaz SNS demokratije“, upitali su iz udruženja „Jedan od pet miliona“.

Ocenili su da u demokratiji „građani ne moraju na ulici da traže svoja prava, parlament nije obesmišljen, u njemu se iznose argumenti i činjenična stanja, umesto laži, a u njemu sedi opozicija sa kojom se vodi dijalog, a ne medijski rat“.

„Demokratija jeste kada ljudi glasaju po slobodnoj volji, u fer izbornom okruženju, bez pretnji da će izgubiti posao i bez crnih džipova koji kruže po gradu na dan izbora radi zastrašivanja. Kada građane ne laže javni servis koji oni plaćaju, e, to je demokratija“, naveli su iz udruženja i pozvali građane da se pridruže sutrašnjem protestu kod Terazijske česme u Beogradu u 19 časova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga