Tadić: Kupovinu Kopernikusa Vučić koristi za kontrolu medijskih sadržaja

"Jedna od najvećih mahinacija u poslednje tri decenije, sa ogromnim posledicama po slobodu medija i ekonomiju"

08. nov 2018

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić optužio je danas predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da preuzimanjem kablovskog operatora Kopernikus od strane Telekoma Srbija, koji je u većinskom državnom vlasništvu, želi da iz potaje stekne stratešku prednost za sve naredne izbore.

Tadić je na konferenciji za novinare rekao da je tim preuzimanjem prekršen zakon koji zabranjuje monopol u distribuciji medija.

On je kazao da umesto da investira u širokopojasni internet, Telekom investira u marginalni biznis, upravo sa namerom da se tako vrši pritisak na medijske sadržaje.

„Namera Vučića i SNS-a je da kroz kontrolu Telekoma vrše pritisak na kablovsko distributivni sistem„, ocenio je Tadić.

On je kazao da država plaća Kopernikus 200 miliona evra, pa se onda taj novac transferiše na Kopernikus ofšor kompaniju, a potom vraća u „ruke SNS-a“.

„Vučić laže da će kupovinom Kopernikusa od strane Telekoma biti sprečen monopol SBB-a, nego će upravo ovako biti uspostavljen monopol Telekoma, čime se krši zakon koji zabranjuje monopol u oblasti distribucije medija„, kazao je Tadić.

On je kazao da je kupovina Kopernikusa od strane Telekoma jedna od najvećih mahinacija u poslednje tri decenije, sa ogromnim posledicama po slobodu medija i srpsku ekonomiju.

Dodao je da su samo dva događaja u prethodne tri decenije bile teške mahinacije kao što je preuzimanje Kopernikusa, a to su – hiperinflacija „kao najveća pljačka kad je Srbija bačena u blato posle 10 godine vlasti SPS – SRS“, i kada su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj „potpuno besplatno pred 5. oktobar dali frekvenciju braći Karić“.

Pljačka se novac građana u svrhu bogaćenja naprednjačke oligarhije i krši zakon“, rekao je Tadić.

Telekom Srbija je pre nekoliko dana objavio da je kupio 100 odsto udela u Kopernikusu čime je svoju televizijsku korisničku bazu povećao za oko 30 odsto i učešće na tržištu televizije za sedam odsto.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga