Tadić i Nikolić će zajedno rešavati probleme

Rukovanje za buduću kohabitaciju

28. maja 2012

Novoizabrani i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Boris Tadić najavili su danas da će zajedno raditi na rešavanju svih važnih pitanja od Kosova, evropskih integracija do ekonomije.

Nikolić i Tadić su u izjavi novinarima u Predsedništvu Srbije istakli da je uslov za rešavanje tih pitanja što skorije formiranje Vlade Srbije, a Nikolić je istakao „da neće oklevati da mandat poveri onome ko obezbedi većinu od 126 poslanika u Skupštini“.

Nikolić i Tadić, koji su se do pre 10 dana u kampanji međusobno teško optuživali za kriminal i uništavanje Srbije, danas su demonstrirali „dobre odnose“ tako što je Tadić najavio da će mu „biti veliko zadovoljstvo“ da prisustvuje inauguraciji Nikolića, koji je uzvratio da bi reč „bivši predsednik trebalo izbrisati iz zakona, jer je teška“.

„Predsednik Tadić i ja smo razgovarali o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti i mislim da je ovo bila prva iole demokratska primopredaja vlasti, jer predsednika Tadića nije zamenio predsednik neke druge političke stranke i zato naša saradnja može da bude mnogo bolja nego do sada. Složili smo se da imamo jedinstveni cilj – da Srbija napreduje i da u saradnji ostvarimo ciljeve koje su nam dali građani tako što su nam dali skoro isti broj glasova na predsedničkim izborima. Očekujem da se ovakva saradnja nastavi“, rekao je Nikolić. On je izrazio zahvalnost Tadiću jer će njih dvojica sarađivati „potpuno otvoreno“ i jer je Tadić svestan da nema previše vremena i da Vlada mora da bude brzo konstituisana.

Nikolić je naveo da se sa Tadićem dogovorio da „intenziviraju razgovore“ o postizanju konsenzusa za Kosovo, jer to nije pitanje ni za predsednika država niti za predsednika Vlade, nego za sve građane. „Vlada sa svoje i ja sa svoje strane angažovaćemo sve prijatelje u svetu da omogućimo ekonomski napredak, prosperitet, pobedu siromaštva i kriminala i da obezbedimo da građani pre izbora ne strahuju da li će na vlast doći neko ko je loš. U Srbiji više nema loših, Srbiju će ubuduće morati da vode samo bolji od onih koji su bili pre njih“, rekao je Nikolić.

Zavisno od toga ko će formirati Vladu i ko će biti premijer, biće neophodna sinergija na svim nivoima vlasti i koordinacija oko svih važnih pitanja – očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje, spoljne politike i ekonomske politike u skladu sa zakonskim nadležnostima“, rekao je Tadić. Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić juče je prihvatio da bude mandatar za sastavljanje nove Vlade Srbije.

Tadić je naveo da će inauguracijom Nikolića i njegovim prisustvom na tom događaju Srbija dokazati da je demokratska zemlja u kojoj „institucije funkcionišu uz apsolutno poštovanje“. „Imali smo veoma dobar razgovor predsednik Nikolić i ja o tome da bi primopredaja dužnosti trebalo da protekne na najbolji mogući način kako bi se izbeglo vreme institucionalnog vakuuma i saglasili smo se da je potrebno formirati sve institucije Srbije posle opštih izbora“, rekao je Tadić. Tadić je dodao da je potrebno i „tehničko vreme“ da se dovrše razgovori i da se stranke okupe oko politike, i objasnio da je „jasna i koncentrisana“ politika uslov za formiranje Vlade.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga