Tadić: Formiramo zajednički poslanički klub DS i SDS

"Bez obnavljanja velike DS nema pobede nad Vučićevim režimom"

28. apr 2020

Upravo formiramo zajednički poslanički klub DS i SDS, napisao je na svom Tviter nalogu predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić.

„Konačno važan korak ka ujedinjenju u veliku DS, u koju su dobrodošli svi koji hoće da se bore protiv autokratije u Srbiji i koji dele naše vrednosti. Bez obnavljanja velike DS nema pobede nad Vučićevim režimom„, napisao je na zvaničnom Tviter nalogu Tadić.

Među odgovorima na ovaj tvit, našla se i čestitka poslanika Đorđa Vukadinovića koji je prokomentarisao da podržava svako ukrupnjavanje na opozicionoj političkoj sceni, dodajući da, „realno taj potez kasni najmanje godinu dana“.

Savez za Srbiju i opozicija koja je za bojkot izbora najavila je ranije da neće prisustvovati današnjoj, prvoj sednici parlamenta tokom vanrednog stanja.

Lutovac: DS bio za odlazak u Skupštinu, ali je saglasnost bila prioritet

Prvobitna odluka Demokratske stranke o tome da li treba prisustvovati sednici Narodne skupštine, zakazanoj povodom uvođenja vanrednog stanja i odluka Vlade, bila je da se donese saglasna odluka sa kojom bi se složile sve opozicione stranke u bojkotu, rekao je za N1 predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. On je, međutim, dodao da je za DS prioritet bio da se postigne saglasnost, iako je bilo argumenata za i protiv pristustva sednici.

Lutovac kaže da je DS bila spremna da nezadovoljstvo donetim odlukama pokaže i u skupštinskoj sali, ali da su se vodili ne samo užim stranačkim interesom, već interesom građana. Prioritet za DS bio je da se postigne saglasnost, iako je bilo argumenata za i protiv pristustva sednici, dodaje Lutovac.

Kako objašnjava, teže je bilo komunicirati sa građanima da ulazak u skupštinsku salu ne znači i prekid bojkota, niti povratak u parlament, već protivljenje načinu donošenja odluka.

„Iako bi ulazak u salu takođe značio protivljenje načinu ponašanja Vlade i predsednika i način da se saopšti naš stav, bili smo spremni da se usaglasimo sa ostatkom opozicije, zarad jedinstva. Saopštavanje stava unutra ili spolja, bitno je da je to jedan glas kritike„, kaže Lutovac.

Na pitanje zašto je odlučeno da se primedbe o načinu uvođenja vanrednog stanja, sednici parlamenta i preventivnim merama koje su mogle biti sprovedene i ranije iznesu van sale, a ne direktno predsednici Vlade Ani Brnabić i predsednici skupštine Maji Gojković, Lutovac odgovara da „su svi građani Srbije videli kako izgleda kada se postavljaju pitanja u sali“.

„Ana Brnabić, Maja Gojković i ostali su eksponenti čoveka kojeg danas nema. Mi postavljamo pitanja tom čoveku koji je uveo vanredno stanje, koji se nije pridržavao mera. U najmanje tri slučaja morao je da ode u izolaciju, a on to nije uradio. Zašto je on morao da promoviše sve ono što je doneto kao mera, a podsetiću vas – za 44 dana vanrednog stanja, donete su 44 uredbe, pri tome neke menjane po pet, deset i više puta“, ističe Lutovac.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga