Tadić demantuje Vučićeve navode o izvozu u Jermeniju i poziva ga na TV duel

"Vučić ima jedno lice za domaću javnost, a drugo, podaničko i snishodljivo, u međunarodnoj javnosti"

08. avg 2020

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „u njegovom mandatu“ Srbija prodavala oružje Jeremeniji i pozvao Vučića na televizijski duel.

Tadić je na konferenciji za novinare u sedištu SDS istakao da je oružje u Jermeniju izvozio „finansijer SNS-a Slobodan Tešić“ i da je u razgovoru sa ljudima iz administracije azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva saznao da se Vučić u razgovoru u petak izvinjavao zbog izvoza oružja u Jermeniju.

To se može videti i na sajtu Ministarstva inostranih poslova Azerbejdžana, dodao je Tadić, gde se Vučić izvinjava zbog izvoza oružja i upućuje saučešće zbog žrtava u sukobu Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha.

Vučić ima jedno lice za široku javnost, a drugo, podaničko i snishodljivo lice, u međunarodnoj javnosti, ocenio je nekadašnji šef države.

Podsećajući na to da je Vučić na konferenciji za novinare u petak „mahao papirom“ od 24. maja 2012. godine o navodnoj dozvoli za izvoz oružja u Jermeniju, Tadić je rekao da je to još jedna Vučićeva laž i da se radi o zaključku vlade kojim se i Ministarstvo ekonomije i trgovine uključuje, pored ministarstava unutrašnjih poslova spoljnih poslova i odbrane, u red onih koji treba da daju dozvolu za takav izvoz.

„Ja nisam predsednik bio već od aprila, a drugi krug predsedničkih izbora na kojima sam izgubio bio je 20. maja“, napomenuo je Tadić.

On je naglasio da izvoz oružja ni u Jermeniju, ni u Azerbejdžan nije zabranjen, ali se to nije činilo do 2017. godine. Vojna oprema su i šlemovi, pištolji, rekao je Tadić i ukazao da se prijateljski odnosi ne remete izvozom ofanzivnog oružja za masovno uništenje, poput minobacača, što je činjeno od 2017. godine, za vreme vlada Aleksandra Vučića.

Tadić je ocenio da se radi o velikoj aferi, koja traje od 2012. godine do danas, a tiče se izvlačenja novca od državnih strateških preduzeća, poput namenske industrije, telekomunikacija, a novac se preliva u firme bliskih saradnika i finansijera SNS dok je stranka bila u opoziciji.

„Pitam Vučića zašto SNS prebacuje profit sa državnih preduzeća na privatne kompanije u vlasništvu ljudi, prijatelja, finansijera povezanih sa tom strankom, zašto urušava strateška preduzeća, dovodi u pitanje radna mesta ljudi? A, ako nije on, neka sprovede istragu i vidi ko je, da se angažuje tužilaštvo“, poručio je Tadić.

Alijev: Jermenska strana koristila municiju iz Srbije, to je za brigu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ukazao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru da je jermenska strana u sukobima tokom jula koristila municiju proizvedenu u Srbiji, da bi napadala azerbejdžansku vojsku i civile, i da je ta činjenica s velikom brigom primljena u društvu, jer su vojnici i civili poginuli tokom tih sukoba.

U izveštaju azerbejdžanske agencije APA nakon razgovora dvojice predsednika, navodi se da je „presednik Aleksandar Vučić inicirao telefonski poziv“ i da mu Alijev na tome zahvaljuje, kao i da je Vučić izjavio saučešće i „izrazio žaljenje zbog toga što je u sukobima Jermenija koristila oružje proizvedeno u Srbiji“.

Nekadašnji predsednik Srbije i lider Socijademokratske stranke Boris Tadić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se Vučić izvinjavao zbog činjenice da je Srbija prodala oružje Jermeniji i da za to ima potvrdu ljudi iz administracije azerbejdžanskog predsednika, kao i da to piše na sajtu lidera te države.

U saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Azerbejdžana navedeno je da je 7. avgusta, presednik Aleksandar Vučić inicirao telefonski poziv i da mu Alijev na tome zahvaljuje.

Vučić je uputio saučešće zbog pogibije azerbejdžanskih vojnika tokom sukoba na granici te zemlje i Jermenije tokom jula, koji su rezultat provokacija jermenske strane.

Istovremeno, predsednik Srbije je izrazio žaljenje zbog korišćenja oružja, napravljenog u Srbiji, od jermenske strane tokom tih vojnih sukoba.

On je naveo da će delegacija iz Srbije na visokom nivou uskoro biti poslata u Azerbejdžan kako bi istražila tu situaciju, objavljeno je na sajtu predsednika Azerbejdžana.

Vućić je, dodaje se, naglasio da visoko ceni prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, koji su bazirani na strateškom partnerstvu, i kao potvrdu toga pozvao je Alijeva u zvaničnu posetu Srbiji.

Alijev je naglasio da je zadovoljan odlukom Vučiča da pošalje visoko rangiranu delegaciju da istraži činjenicu oko oružja i da razgovaraju o perspektivi saradnje.

Tokom telefonskom razgovora, strane su se dogovorile da u budućnosti izbegavaju akcije koje bi ugrozile prijateljske odnose dve zemlje.

Alijev je zahvalio Vučiću na pozivu da poseti Srbiju, dodaje se u saopštenju kabineta azerbejdžanskog šefa države.

Marinika Tepić: Vučićeve izjave o izvozu oružja jeftine manipulacije

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je sve što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o izvozu oružja u Jermeniju jeftin pokušaj manipulacije.

Tepić je u saopštenju rekla da je jedina istina da je još 2006. obustavljen izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.

„Potom, 2011. ‘Zastava’ obaveštava da je sklopila sporazum o izgradnji fabrike oružja i izvozu tehnologije u Bakuu. S obzirom da se radilo o direktnom sporazumu sa fabrikom, vlada je dovedena pred svršen čin i stoga je zatražila da povlačenje zaključka pokrene Ministarstvo odbrane“, navela je Tepić.

Ona je dodala da je to trajalo nekoliko meseci i da je pokrenuta procedura za ukidanje zabrane izvoza u Azerbejdžan da bi se u Baku izvezla samo oprema za fabriku, a ne oružje, „kako je Vučić pokušao da insinuira“.

Prema njenim rečima, u Jermeniju se ništa nije izvozilo do režima SNS 2017, kada je dozvole za izvoz oružja u tu zemlju od Vlade Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobio Slobodan Tešić.

„Zaključak tehničke vlade Mirka Cvetkovića posledica je paritetnog tretmana Azerbejdžana i Jermenije, iako, podvlačim nije bilo nikakvog izvoza oružja u Jermeniju sve do 2017, kada Vulin, Gašić, Stefanović daju saglasnost po nalogu Vučića, a nadležni ministar Ljajić omogućava čak 18 dozvola (od ukupno 19) za izvoz oružja u Jermeniju Vučićevom omiljenom trgovcu Slobodanu Tešiću“, kazala je potpredsednica SSP.

(Beta, Fonet, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga