Tadić: Bilo bi me sramota da vladam kao Vučić

"Imamo presiju kroz medije, građani se drže u jednom stanju infantilnosti, imaju izbore za izborima"

12. jan 2018

Lider SDS Boris Tadić kaže da je pet opozicionih kolona na beogradskim izborima korak ka porazu i da predstavlja iskaz jedne nezrelosti i političke infantilnosti. Činim maksimalan napor da se objedini opozicija, naveo je. Kaže da u medijima nema debate, ni drugog mišljenja, i da bi ga bilo sramota da vlada kao Vučić u „ovakvim okolnostima“.

Tadić kaže da će SDS večeras održati sednicu Predsedništva, ali da je siguran da neće doneti odluku koga će podržati na njoj. Dodaje da će odluka, ipak, biti donesena uskoro. Navodi da će ta stranka učiniti napor da objedine proevropske građanske kolone. „Mislim na ovaj blok koji čine stranke koje podržavaju Dragana Đilasa i Dragana Šutanovca… Možda bih tome dodao neku grupu građana ili savez“, rekao je gost Dana uživo.

Dodao je da tom bloku ne pripadaju stranke sa nacionalističkim predznakom.

Pet opozicionih kolona je korak ka porazu i tu nema nikakve dileme, navodi lider SDS i ocenjuje: „To je iskaz jedne nezrelosti i političke infantilnosti“.

Moj posao je da se objedine one kolone koje deluju srodno, naveo je.

Osvrćući se na iskustva iz prethodnih decenija, ocenio je da kad god je došlo do fragmentacije biračkog tela, populističke stranke u Srbiji su odnosile pobedu. S druge strane, naveo je primere koalicije Zajedno, DOS-a…

Samo ujedinjeni možemo postići pobedu, rekao je o opoziciji danas. Moja je borba da racionalizujemo političke opcije, kazao je Tadić i dodao da je on jedini koji razgovara sa svima, i to, kako je istakao, ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

Činim maksimalan napor da se objedini opozicija, ističe predsednik SDS. Da smo imali dogovor na prošlim parlamentarnim izborima, imali bismo više šanse na predsedničkim, a da smo imali dogovor na predsedničkim sada bismo imali više šanse, naveo je. Tako gleda i na situaciju oko ovih izbora, a i kada su u pitanju neki budući.

Upitan o tome da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, odgovorio je da naprednjacima ništa ne može da se veruje, i da oni „konstantno lažu“. Ta mogućnost ostaje, to držanje u neizvesnosti je način njihovog upravljanja, istakao je.

Kaže da to zavisi od čistih interesa, i podseća da je Vučić pred predsedničke izbore 2017. godine govorio da, kako kaže, nije idiot da se kandiduje za predsednika, pa je sada predsednik.

„Ako sada napravimo dogovor oko formiranja jednog opozicionog bloka, ja sam predložio demokratsku uniju, u kojoj svako može da zadrži svoju različitost, ali znamo strateške ciljeve, mi ćemo napraviti takav probojni potencijal, da Vučić neće moći da opstane. Jer on pravi greške, on će se suočavati sa problemima koje je sam sebi napravio, obećavanjem toga šta će uraditi na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj u budućnosti… On će se suočiti sa problemima svoje ekonomske politike koja ima samo jednu dimenziju – makroekonomsku stabilnost, a nema investicija u razvoj u visoke tehnologije, što jedino može da podigne stope rasta, i smanji zaostajanje Srbije, ne samo za Evropom, nego i za regionom. I onda je potrebno da imamo političku opciju koja može da uzme vlast u svoje ruke, i rešava politiku u ovim bitnim tačkama koje sam pomenuo“, rekao je Tadić.

„Od 2012. Srbija zaostaje za regionom, pre toga nije“

Govoreći o Vučiću, kaže da je on od 2012. postao popularan zbog tehnike obezbeđivanja glasova hapšenjem tajkuna, zapravo Miroslava Miškovića, koji je oslobođen. Dodaje da on nije uhapšen u „njegovo vreme“ jer nije bilo dokaza krivičnog dela.

Tadić priznaje da je imao i greške, ali dodaje da su i svi prethodnici, ali i današnji predstavnici vlasti, imali mnogo veće. Kaže da on nije pozivao na rat i ubijanje, huškao na političke protivnike, a da je čovek koji je sada na vlasti, to radio.

Na konstataciju da njegovoj vladavini zameraju na pomirenju sa SPS, i rehabilitovanju te stranke, Tadić je rekao da nije on vratio SPS na političku scenu. SPS su, dodaje, vratili oni koji su glasali za njih i ističe da bi druga opcija bila Vlada Koštunica- Šešelj-Dačić.

„Taj koji kaže da je bilo dobro pustiti SPS u naručje Šešelju i Koštunice koji je odustao od evropskih ideja taj nije normalan“, dodao je. Tadić ocenjuje da bi u tom slučaju Srbija krenula u neke azijske integracije, da bi skrenula s evropskog puta, da bi „možda bi bilo nekog rata“, da bi doživela ekonomski slom…

Govoreći o vremenu vlasti SNS, kaže da je Srbija počela da zaostaje za regionom, a ne samo za EU. Pre toga nismo zaostajali za regionom, naveo je. Kaže da je tempo ka EU usporen.

Govoreći o poziciji opozicije u medijskom prostoru, kaže da danas ne postoje debate. Imamo presiju kroz medije, kroz spinovanja, i građani se drže u jednom stanju infantilnosti, imaju izbore za izborima, naveo je.

„U vremenu kada sam bio predsednik, građani su mogli da čuju i jedno i drugo, a sada imate fingirane debate sa režimskim analitičarima koji su plaćeni da postavljaju određena pitanja… Mene bi bilo sramota da se vladam kao Vučić u tim okolnostima“, naveo je.

U Danu uživo imao je poruku i za REM: „Tražim od REM-a, kao bivši ministar telekomunikacija, da izađu sa stavom koji su uslovi koje televizije Pink i Happy ispunjavaju za nacionalnu frekvenciju, i da kažu kada će da sankcionišu neispunjavanje tih uslova. Da izađe sa stavom koje to uslove ispunjavaju Pink i Happy iz zakona na osnovu kojih su dobile nacionalnu frekvenciju“.

Kaže da za stanje demokratije ne snosi odgovornost opozicija, pa čak ni Vučić „koji urušava demokratiju“, već i međunarodni političari koji zarad njegove servilnosti prema Kosovu i Metohiji dopuštaju da se urušava demokratija u Srbiji.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga