Tadić: Autonomija Vojvodine kroz promene Ustava

Čanak je rekao da na izbore izlazi na “listi zbog koje se ne stidi”

13. feb 2014

Predsednik Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić izjavio je danas u Novom Sadu da će se ova sranka zalagati za funkcionalnu autonomiju Vojvodine, a samim tim i za promene Ustava Srbije, kroz koje će biti određena mera te autonomije.

Tadić je na sastanku sa članovina NDS u Novom Sadu kazao da autonomija Vojvodine treba da bude usaglašena i sa decentralizacijom i regionalizacijom ostatka Srbije i dodao da će se zalagati za spuštanje nadležnosti na lokalne nivoe vlasti.

“Autonomija Vojvodine svakako, sa jasno definisanim nadležnostima. Verujem da ćemo u narednom mandatu moći da menjamo Ustav, jer je to obaveza koja je vezana ne samo za Vojvodinu, već i za Kosovo i evropske integracije”, kazao je Tadić.

Dodao je da smatra da celokupni politički sistem Srbije trpi zbog načina na koji se sprovode izbori, jer je vrlo mali broj direktno izabranih predstavnika građana koji učetvuju u vlasti.

“Izborni model mora takođe da se menja i u Skupštinu Srbije moraju i direktno biti izabrani poslanici, a ne samo putem proporcinalnih lista političkih stranaka. Tako će poverenje građana u institucije biti veće i neće biti opasnosti da se svakih par godina uruši celokupan demokratski poredak”, naveo je on.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i koalicioni partner NDS Nenad Čanak rekao je da na izbore izlazi na “listi zbog koje se ne stidi”, i obajsnio da je LSV sa Tadićem i njegovom bivšom strankom (Demokratska stranka) bila u koaliciji 16 godina.

Čanak je naveo da je ta koalicija prirodna i da će kroz nju LSV nastaviti da se zalaže za iste one stvari o kojima priča već 24 godine.

Ocenio je kao pozitivno to što je dojučerašnja opozicija, koja je bila najveća prepreka evropskim integracijama, sada postala sklona evropskom putu Srbije, što je pogodno za promenu Ustava Srbije, za koju će se LSV zalagati.

“Ići ćemo na promenu Ustava, a u okviru njega na mnogo tačnije, bolje i trajnije definisanje položaja Vojvodine”, kazao je Čanak.

Na sastanku u novom Sadu članovima NDS obratili su se i profesor istorije i diplomata Vladimir Pavlov, kao i narodni poslanik Janko Veselinović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga