Tabloidi u Srbiji derogiraju pravosuđe

"Oni tuže, sude i presuđuju"

30. okt 2014

Tabloidi u Srbiji derogiraju pravosuđe time što preuzimaju uloge tužilaštva i sudova, rečeno je na okruglom stolu „Odnos medija i pravosuđa“ danas u Beogradu.

„Oni tuže, sude i presuđuju. Ne postoje sudovi, ne postoje tužilaštva, postoje ‘kuriri’ i ‘informeri’ i ostali koji će pre institucija presuditi pojedincima“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

Po njegovim rečima, radi se o efikasnom vidu pritiska na rad sudova, dok sa druge strane pojedini mediji imaju „posebne veze“ u pravosuđu, od kojih dobijaju informacije.

„Tužilaštva i sudovi hrane tabloide, a tabloidi završavaju svoje poslove za pojedince iz pravosuđa“, naveo je on.

Obradović je predložio da sudovi i tužilaštva budu što otvoreniji prema medijima, ali i da pozivaju na odgovornost pojedince iz svojih redova koji „narušavaju prava tuženih ili ugled suda“ time što odaju informacije.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović ocenio je da će vlast pokušati da za eventualni neuspeh u borbi protiv korpucije okrivi sudove.

Prema rečima zamenika Republičkog javnog tužioca Gorana Ilića, tužilaštvo je dužno da zaštiti podatke o predmetima da bi se osiguralo poštovanje pretpostavke nevinosti i očuvala tajnost privatnih podataka stranaka.

Potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović naglasio je da novinari treba da imaju osnovno znanje o načinu na koji funkcionišu sudovi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga