SzS traži postupanje nadležnih prema žalbi zastupnika uhapšene Jovane Popović

"Pritvorena je u Zabeli, među licima okrivljenim i osuđenim za izvršenje najtežih krivičnih dela"

28. mar 2020

Savez za Srbiju (SzS) traži momentalno postupanje nadležnih organa prema žalbi zastupnika Jovane Popović (24), koja je pre tri dana uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina.

Popović se nalazi u pritvoru u Zabeli nakon što je pre tri dana uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj je, kako ona tvrdi, niko nije obavestio – niti je dobila zvanično rešenje o kućnoj izolaciji, piše portal „Raskrikavanje“.

Ona je pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, 14. marta došla iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

Popović je bila u Crnoj Gori pre donošenja Naredbe Vlade Srbije koja reguliše samoizolaciju. Nadležni organi nisu mogli propisati mere samoizolacije retroaktivno i pre nego što su one ustanovljene naredbom Ministra zdravlja Srbije. Ona je pritvorena u Zabeli, među licima okrivljenim i osuđenim za izvršenje najtežih krivičnih dela“, navodi se u saopštenju SzS.

Naglašava se da je Popović 10 sati držana u policijskom vozilu i u prostorijama Kikindskog MUP-a i dodaju da Zapisnik i Rešenje sanitarnog inespektora, priloženi protiv nje, ne sadrže datum donošenja već samo odštampan datum hapšenja 24. marta i bez datuma prelaska granice 14. marta.

„Zapisnik i Rešenje su u potpunosti ‘blanko’ bez zakonom propisane sadržine, te bez pečata i potpisa ovlašćenog lica koje je akt donelo. Danas ističe dve nedelje od povratka Jovane Popović u Srbiju i njeno neosnovano držanje u pritvoru, uz navedene nedostatke, nije kršenje samo njenih građanskih i procesnih prava već i potencijalno ugrožavanje njenog zdravlja„, dodaje SzS.

Portal „Raskrikavanje“ dodaje da se Jovana Popović bavi pevanjem, a da u svom radu iskazuje kritiku prema aktuelnoj vlasti u Srbiji.

Početkom godine objavila je pesmu „Bagra“ uz podršku udruženja građana „Novi optimizam“ u kojoj kritikuje aktuelnu vlast, a tu numeru je izvela i na skupu opozicije povodom proglašenja bojkota ovogodišnjih izbora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga