SzS traži da se pronađu i kazne oni koji prete Sejdinoviću i NDNV-u

"Pretnje su očigledno inspirisane i podstaknute od strane vladajućeg režima"

10. feb 2019

Savez za Srbiju (SzS) danas je najoštrije osudio pretnje smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću, kao i teške uvrede koje su upućene i na račun novinara NDNV-a Igora Besermenjija i programskog urednika tog udruženja Dinka Gruhonjića.

“Nedim Sejdinović, Igor Besermenji i Dinko Gruhonjić ponovo su mete ozbiljnih pretnji i prostačkih uvreda koje su očigledno inspirisane i podstaknute od strane vladajućeg režima i koje imaju za cilj da zaplaše i ućutkaju, kako njih trojicu, tako i svakog drugog ko se usudi da u javnom prostoru govori suprotno, ili bar malo drugačije, od onog što nam svakodnevno plasira režimska fabrika laži”, naveo je u saopštenju za javnost novosadski ogranak SzS-a.

Dodaje se da je u kampanji blaćenja i pretnji ugrožen i profesionalni i fizički integritet trojice Novosađana i navodi da su državni organi dužni da identifikuju i u skladu sa zakonom kazne sve one koji na bilo koji način učestvuju u tome.

SzS je podsetio da je međunarodna organizaacija Fridom Haus nedavno izbrisala Srbiju sa liste slobodnih zemalja sveta i ocenio da su poslednji napadi na novinare ubedljivo pokazali da za takvu ocenu ima mnogo argumenata u stvarnosti u kojoj žive svi građani Srbije.

“Država postoji zato da bi obezbedila sigurnost svojim građanima i zaštitila njihova prava, a posebno sigurnost i pravo novinara. Poslenici javne reči u slobodnim zemljama svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i pravilima svoje struke, a ne potrebama i željama vlasti. Difamacija i ugrožavanje fizičke sigurnosti Sejdinovića, Besermenjija i Gruhonjića ponovo su ogolili nasilnu prirodu društvenog poretka koji kreira vladajući režim u Srbiji. Taj režim opstaje i jača, između ostalog, na mržnji prema svemu i svakom ko odbije da stane u red besramnika koji šire i potpiruju laž o uspesima i nepogrešivosti vođe režima Aleksandra Vučića”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga