SzS: Stefanoviću, ko je omogućio kretanje u vreme policijskog časa i paljenje baklji sa solitera

Taj opozicioni savez je ocenio da je jasno da je u pitanju organizovana akcija sa ciljem zastrašivanja građana koji mirno protestuju svake večeri u 20.05, udarajući u šerpe iz svojih stanova, ne kršeći zabranu kretanja

30. apr 2020

Savez za Srbiju (SzS) upitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministra Nebojšu Stefanovića da li je neko iz tog ministarstva dao dozvole za kretanje ljudima koji su u sredu uveče, sa vrhova desetina solitera u Beogradu, palili navijačke baklje i druge pirotehnička sredstva.

„Ko su te osobe, za koja postoji opravdana sumnja da ih je organizovala Srpska napredna stranka i njen predsednik Aleksandar Vučić? Ko im je omogućio da tokom zabrane kretanja donesu, montiraju i kasnije razmontiraju razglas preko koga su emitovali političke parole protiv jednog od vođa srpske opozicije?“, navodi se u saopštenju SzS.

Taj opozicioni savez je ocenio da je jasno da je u pitanju organizovana akcija sa ciljem zastrašivanja građana koji mirno protestuju svake večeri u 20.05, udarajući u šerpe iz svojih stanova, ne kršeći zabranu kretanja.

„Ministre Stefanoviću, pošto MUP danas ćuti, umesto da nas informiše koliko je osoba uhapšeno zbog ugrožavanja bezbednosti građana – stanara ovih zgrada, kao i evidentnog kršenja odluke o zabrani kretanja (došli su do zgrada i parkova u vreme policijskog časa i otišli dok je isti trajao), očekujemo da se momentalno oglasite i saopštite koliko prekšilaca je uhapšeno i da li su zadržani u zatvoru“, naveo je SzS u pitanju resornom ministru.

U suprotnom, smatraju u savezu, svaki građanin Srbije ima prvo da ne poštuje odluku o zabrani kretanja, što je u vreme pandemije veoma opasno.

„Nadam se da ste svesni posledica nereagovanja nadležnih državnih organa“, dodaje SzS u dopisu Stefanoviću.

SzS nije predao zahtev za ocenu ustavnosti vanrednog stanja – sud ne radi

Predstavnici Saveza za Srbiju nisu uspeli da Ustavnom sudu predaju zahtev za ocenu ustavnosti uredbe o uvođenju vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, jer sud ne radi.

Oni su zahtev ostavili na vratima Ustavnog suda.

Kako je istakao jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović, iako su uvereni da sadašnji saziv Ustavnog suda neće ocenjivati odluku o uvođenju vanrednog stanja, oni su podneli taj zahtev pošto će kad tad i sudije iz aktulenog saziva morati sa snose odgovornost za svoje postupke.

Podsetimo, SzS je ranije najavio da će tražiti ocenu ustavnosti uvođenja vanrednog stanja, te da će održati protest ispred Skupštine Srbije u četvrtak u 18 sati.

(Beta, FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga