SzS: Protiv gašenja seoskih škola u Vojvodini

"Vlast je u ovo krenula nezakonito i u avgustu kada su odmori"

13. avg 2019

Vojvođanski ogranak Saveza za Srbiju (SzS) od 19. avgusta kreće u kampanju i potpisivanje peticije protiv gašenja više desetina škola u vojvođanskim selima, najavili su pokrajinski poslanik Aron Čonka i čelnik SZS Radoš Pejović.

Oni tvrde da se u više vojvođanskih opština primenom nove mreže škola gase seoske škole koje prestaju da budu samostalna pravna lica i spajaju se sa školama u većim selima i gradovima postajući njihova isturena odeljenja. Na taj način mnoga sela ostaju bez škola, a Čonka smatra da je to prvi korak ka zatvaranju škola bez kojih su i njihova sela osuđena na nestanak. Takva je situacija u opštinama Kikinda, Zrenjanin, Novi Bečej, Bačka Palanka…

Pokrajinska vlada demantovala je da je na delu gašenje manjih seoskih škola, ali je uvećala sumu novca namenjenu za prevoz đaka.

– Zahtevamo da se zaustavi primena mreže škola i organizuje javna rasprava kako ćemo rešiti ovaj problem, jer u mnogim opštinama nije ni bilo javne rasprave – kaže Čonka.

Radoš Pejović predočio je elaborate o mreži škola za Kikindu, Zrenjanin i Sečanj. Te i druge opštine od pokrajine traže saglasnost za primenu nove školske organizacije, a Pejović je predočio rešenje Pokrajinske vlade s potpisom Igora Mirovića kojim se daje saglasnost za mrežu škola u Bačkoj Palanci.

Vlast je u ovo krenula nezakonito i u avgustu kada su odmori da pod velom tajne realizuje gašenje više desetina škola – kaže Pejović. On je naveo da su Kikinda i Sečanj povukle elaborate o mreži škola.

Sanja Kozić predaje muzičko u školama u dva sela Lazarevu i Botošu u zrenjaninskoj opštini, a do pre dve nedelje je predavala i u školama u Orlovatu i Banatskom Despotovcu. Već šest godina radi na određeno vreme, jer je zakonom zabranjeno zapošljavanje novih radnika.

– Bojimo se da ćemo od 1. septembra ostati bez posla, iako nas uveravaju da se to neće desiti jer nijedno radno mesto neće biti ugašeno. U jednoj školi nas dve trećine radi na određeno, mi za vlast ne postojimo. Ne znamo šta znači mreža škola, a već pre nekoliko godina je ugašena škola, odnosno istureno odeljenje u selu Zlatica, jer navodno nije bilo đaka. To nije istina, jer ti đaci idu u školu u susedno selo. Znači, možemo da očekujemo da ista sudbina zadesi i druga sela i da ona ostanu bez škole – kaže Sanja Kozić, koja živi u selu i želi da u njemu ostanu i deca.

Većina škola koje će biti ugašene imaju od 100 do 200 đaka, a u SzS tvrde da se primenom mreže škola želi ostvariti ušteda gašenjem nekoliko desetina direktorskih fotelja, a da će time biti pričinjena veća šteta od koristi.

Mirko Kozić predsednik sindikata u OŠ u Lazarevu i Unije prosvetnih radnika Banata, kaže da sindikati nisu uopšte konsultovani kada je reč o novoj mreži škola, niti je tražena njihova saglasnost. Njegova škola sa oko 150 đaka i tridesetak zaposlenih biće pripojena drugoj školi.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga