SZO: Indija i Brazil čine polovinu novih globalnih slučajeva kovida-19

"Ono što se dešava u Indiji i Brazilu može da se dogoditi bilo gde"

04. maj 2021

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je više od polovine novih infekcija u svetu prošle nedelje bilo u Indiji i Brazilu kojima su pomoć uputile agencija Ujedinjenih nacija i druge grupe.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins Indija je prošle nedelje zabeležila rekordnih 2.612.354 novih zaraza, Brazil 414.123.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da je SZO i njena fondacija Indiji poslala medicinsku opremu i zalihe, uključujući boce kiseonika i mobilne poljske bolnice, preneo je VOA njuz.

Takođe savetuje porodice kako da se brinu o obolelima kod kuće u situaciji kada ne uspevaju da pronađu slobodan krevet u bolnici.

On je rekao da se ono što se dešava u Indiji i Brazilu može da se dogoditi bilo gde, osim ako se ne preduzmu mere javnog zdravlja na koje se SZO poziva od početka pandemije, poput nošenja maski, socijalnog distanciranja i odgovarajuće higijene.

„Vakcine su deo odgovora, ali nisu jedini odgovor“, rekao je.

Generalni direktor SZO polaže nadu u sastanak G-7 koji će biti održan sledećeg meseca u Velikoj Britaniji i pozvao lidere sedam najrazvijenijih svetskih ekonomija da pomognu u finansiranju deficita od 19 milijardi dolara programu Kovaks.

Indija premašila broj od 20 miliona zaraženih koronavirusom

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji premašio je dvadeset miliona, zvanični su podaci indijskog ministarstva zdravlja.

Indija je zabeležila 357.229 novih infekcija za poslednja 24 sata.

Juče je u Indiji bilo 3.449 smrtnih slučejava od kovid-19, a ukupan broj umrlih od izbijanja pandemije je 222.408.

Zemlja sa 1,3 milijarde stanovnika pogođena je drugim talasom epidemije, a osam miliona novih infekcija zabeležila je od kraja marta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pažljivo biraj svoj medij
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga