SVM: Zaustaviti rušenje Subotice

U toku je rušenje zgrada pored Gimnazije „Svetozar Marković“ u Subotici, a predviđeno je da na njihovom mestu bude izgrađen novi stambeno-poslovni objekat sa 50 stanova

07. nov 2015

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) zatražio je danas od Skupštine grada Subotice da zaustavi uništavanje starog jezgra toga grada.

Subotički odbor SVM-a zadužio je odborničku grupu te stranke da u Skupštini grada inicira odluku kojom će biti zaustavljeno uništavanje istorijskog jezgra Subotice i da se stave van snage svi dokumenti, koji omogućavaju radikalnu promenu tog dela grada.

SVM je u saopštenju za javnost naveo da se pojedine građevine koje su od velikog istorijskog značaja za grad ruše “maltene krišom”.

Ta stranka je zatražila da se javno objave mišljenja stručnjaka Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika i Zavoda za urbanizam, kao i da se prikažu ranije odluke navedenih institucija koje su dovele do ovog stanja.

Gradski Odbor SVM u Subotici zatražio je od Nacionalnog saveta Mađara da što pre zauzme stav o rušenju istorijskog jezgra grada i da učini sve što je u njegovoj moći da taj proces zaustavi.

Dodaje se da je taj deo grada važan za sve Subotičane, jer istorijsko jezgro grada nema samo mađarski karakter.

Prema pisanju lokalnih medija, u toku je rušenje zgrada pored Gimnazije „Svetozar Marković“ u Subotici, a predviđeno je da na njihovom mestu bude izgrađen novi stambeno-poslovni objekat sa 50 stanova.

Lokalni medij su naveli da je planirano da novi objekat gabaritima i izgledom odgovara susednim objektima koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

(Autonomija, foto: www.maglocistac.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga