SVM za medije koji će izveštavati “u mađarskom duhu”

SVM napao novinarska udruženja, ali nikako da odgovori na pitanje šta je to izveštavanje "u mađarskom duhu"

27. mar 2015

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) saopštio je danas da “radi na spasavanju” mađarske redakcije Radio Subotice i dodao da je i dalje zainteresovan za razvoj medija na mađarskom jeziku i “u mađarskom duhu”.

“Radimo na izradi rešenja koja će spasiti regionalne i lokalne radio stanice koje emituju program na mađarskom jeziku, a pre svega mađarske redakcije Radio Subotice, najslušanije regionalnog radija na mađarskom jeziku”, naveo je SVM u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će ta partija o o tim rešenjima “na vreme obavestiti javnost” i ocenjuje da je Nacionalni savet Mađara već godinama na meti nepravednih napada, koji dolaze od strane “takozvanih nezavisnih medijskih ličnosti” i partija koje su ”samo nominalno mađarske”.

Ocenjuje se i da bi bez angažmana Nacionalnog saveta Mađara, mediji poput dnevnog lista Mađar so ili nedeljnika Het nap prestali da postoje i ne bi dobijali “godišnju normativnu pomoć” od 100, odnosno 30 miliona dinara.

“SVM je, naravno, svestan toga da ovo bode oči mnogim navodnim mađarskim strankama i navodno nezavisnim strukovnim udruženjima, jer bi oni hteli da odlučuju u pomenutim oblastima”, navodi se u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja često su kritikovala nacionalne savete manjina, a naročito Nacionalni savet Mađara, da direktno utiču na uređivačke politike medija čiji su osnivači i da tako igraju ulogu političkih cenzora. Medijska koalicija je ove nedelje ponovila zahtev da se izmeni Zakon o nacionalnim savetima u delu koji se tiče medija, i to tako da se jasno definišu i obaveze a ne samo prava nacionalnih saveta kada su u pitanju mediji čiji su oni osnivači.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga