SVM uslovljava podršku budžetu za 2009. godinu

Savez vojvođanskih Mađara (SVM), stranka vladajuće koalicije, najavila je danas da neće podržati državni bud…

01. dec 2008

Savez vojvođanskih Mađara (SVM), stranka vladajuće koalicije, najavila je danas da neće podržati državni budžet za 2009. godinu ukoliko se u njime ne povećaju sredstva za Vojvodinu.
Ta stranka je u saopštenju ocenila da je neprihvatljiv nacrt državnog budžeta za 2009. godinu zbog, kako se navodi, malih izdvajanja za Vojvodinu.
SVM u saopštenju navodi da je za Pokrajinu, umesto 50 milijardi, predviđeno 35 milijardi dinara.
Ta stranka ima četiri poslanika u Skupštini Srbije, a stranke vladajuće koalicije 128. Da bi bio usvojen, za budžet mora da glasa apsolutna većina od 250 poslanika u Skupštini Srbije.
„Nacrt koji je izradilo Ministarstvo finansija sada razmatraju vladini odbori nakon čega će predlog biti upućen vladi i nadamo se da stranke, koje čine vladu, ozbiljno shvataju obećanja data u predizbornoj kampanji, koja su bila upućena Vojvodini i njenim građanima“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da ta ozbiljnost vlade treba da se manifestuje u vidu povećanja budžetskih sredstava u korist Vojvodine.
SVM je navela da je Ustavom Srbije zagarantovano da budžet Vojvodine bude najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije.
„Poslanici SVM će u parlamentarnoj proceduri predložiti amandmane za preduzimanje mera u interesu Vojvodine, jer predviđenih 35 milijardi dinara ova stranka smatra sramotnim i ponižavajućim za građane Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga