- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SVM traži poništavanje lokalnih izbora u Subotici

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) podneo je krivičnu prijavu protiv N.N. lica, posle uvida u izborni materijal 10. i 11. maja, i zahteva poništavanje lokalnih izbora, zbog neregularnosti, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju SVM-a, pronađena je velika količina glasačkih listića različitih svetloplavih boja, a prilikom kontrole je utvrđeno da je na skoro svim takvim glasačkim listićima zaokružen broj Demokratske stranke (DS).

„O različitoj nijansi boja, različitom kvalitetu papira je 11. maja u 23.30 časova sačinjen zvanični zapisnik u prostorijama gradske izborne komisije“ (GIK), navodi SVM.

U saopštenju piše da su aktivisti SVM-a, koji su kontrolisali materijal, bili izloženi pritisku funkcionera DS-a, i ističe da stranke koje su učestvovale u izbornoj trci nisu dobile zvaničnu odluku GIK-a o konačnim rezultatima izbora.

SVM je ponovio da je GIK skoro 24 sata odlučivala o njihovom zahtevu za uvid u izborni materijal, i da je tek naknadno kao jedini zahtev prosleđen zajednički zahtev više stranaka, koji je medijima na konferenciji za novinare predočila DS.

SVM izražava i uverenje da DS opstruira kontrolu izbornog materijala kako se ne bi utvrdilo činjenično stanje.

„Predsednik gradske izborne komisije je 11. maja u 20 sati i 15 minuta lično saopštio Jeneu Maglaiu, da će se kontrola izbornog materijala produžiti za 24 sata, kako bi bilo dovoljno vremena da se pregleda celokupan izborni materijal. Od SVM-a je zatraženo da hitno preda i pismeni zahtev za produženje roka pregleda izbornog materijala, što je nakon tridesetak minuta i urađeno“, navodi se u saopštenju.

SVM navodi i da su Demokratska stranka Srbije (DS S), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Liberalno demokratska partija (LDP) posle pronalaska veće količine glasačkih listića svetlo plave boje, naprasno predali zahteve za obustavu daljeg kontrolisanja izbornog materijala.

Aktivisti SVM su se sinoć povukli iz GIK-a, posle sačinjavanja zapisnika, a u saopštenju se navodi da je u GIK bila prisutna i žandarmerija, ali se ne zna ko ju je pozvao.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!