SVM: Štetno skupljanje potpisa za mađarsku redakciju

Skupljanje potpisa štetno, deluje razarajuće i nije dostojno građanskom duhu

14. okt 2015

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ocenio je danas da je skupljanje potpisa podrške za zaposlene u redakciji na mađarskom jeziku Radija Subotice aktivost koja ne nudi rešenje osnovnog problema i koristi se u mađarskoj javnosti za sakupljanje jeftinih politički poena.

U saopštenju predsedništva SVM se navodi da su peticiju organizovali saradnici redakcije, uz podršku Mađarskog pokreta.

Taj pokret je nedavno optužio predsednika SVM Ištvana Pastora da je obmanuo redakciju na mađarskom jeziku Radio Subotice, a Nacionalni savet Mađara da je svojim nečinjenjem doveo tu redakciju u veoma težak položaj, dok je v.d. glavnog urednika mađarskog programa Radija Subotice Erne Nemet optužio SVM da preko Nacionalnog saveta Mađara želi da ugasi slobodne medije na mađarskom jeziku i da mađarskoj nacionalnoj zajednici plasira vesti samo preko jedne radio stanice, odnosno RTV Panon.

SVM je u današnjem saopštenju ocenio da sudbina Radija Subotice nije isključivo mađarsko pitanje.

„Posledice rešavanja ove situacije podjednako pogađaju sve novinare i saradnike i iniciranje ovakvih aktivnosti pojedinaca iz Mađarskog pokreta uz angažovanje članova mađarske redakcije u jednoj multietničkoj sredini nije kolegijalno, a stručno-politički je i diskutabilno, jer predstavnika osnivača, gradonačelnika Subotice, koji je istovremeno eminentni predstavnik Mađarskog pokreta, dovodi u situaciju da se prvenstveno angažuje na rešavanju sudbine programa na mađarskom jeziku, a ne i sa problemima ustanove kao celine“, navodi se u saopštenju SVM.

radio suboticaU njemu se ocenjuje i da je mađarskoj javnosti u Vojvodini poznata činjenica da je RTV Panon osnovana sa namerom da zajednica Mađara u Vojvodini ne ostane bez mađarskog glasa u eteru.

Predsedništvo SVM je navelo i da celodnevni radijski program na mađarskom jeziku, sa potpunim pokrivanjem regiona, kao i izgradnju medijske kuće, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine može ostvariti, između ostalog, uz saradnju i veliku materijalnu podršku Vlade Mađarske.

„Zbog toga Predsedništvo SVM bezrezervno podržava stav Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine donet na zadnjoj sednici po pitanju kadrovskih rešenja, jer u osnovi radi se o pitanju ostajanja bez zaposlenja ili uključenja u život stvaranja celodnevnog radijskog programa na mađarskom jeziku za slušaoce širom Vojvodine. Predsedništvo SVM takođe podržava zamisao rukovodstva RTV Pannon, jer se ona temelji na stručnosti, i jer se radi o ustanovi koja je dokazala u bezbroj navrata da je na visini svog zadatka“, navodi se u saopštenju.

U njemu se ocenjuje da je skupljanje potpisa štetno, da deluje razarajuće, i da nije dostojno građanskom duhu Subotice.

„Ujedno podsećamo sve učesnike u sakupljanju potpisa, što inače oni dobro znaju, da mađarska redakcija Radija Subotice već osam godina funkcioniše na osnovu pravnog rešenja, koji je sad ponudio predsednik SVM, a koje Mađarski pokret sada odjednom smatra pravno diskutabilnim“, dodaje se u saopštenju SVM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga