SVM: Srbija treba da uđe u NATO

Nema nijedne bivše socijalističke zemlje koja se uoči članstva u EU nije pridružila NATO-u

04. mar 2012

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je da Srbija treba da prekine sa politikom vojne neutralnosti i da uđe u NATO, pošto bi to ubrzalo njene evropske integracije.

„Srbija treba da postane zapadno orijentisana zemlja, koja gradi odnose evropskog i transatlanskog savezništva. Nema nijedne bivše socijalističke zemlje koja se uoči članstva u EU nije pridružila NATO-u”, rekao je Pastor u intervjuu za novosadski Mađar so (Magyar szo).

Ocenio je da bi raskid sa vojnom neutralnošću u velikoj meri ojačao i sposobnost zemlje da privuče kapital, budući da je „opštepoznato” da kapital traži stabilne i bezbedne zemlje.

Pastor je kazao da će glavni zadatak za novu Vladu Srbije biti da što pre dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU, jer zbog kašnjenja u pridruživanju zemlja godišnje ostaje bez jedne milijarde nepovratnih razvojnih sredstava i dodatne jedne milijarde evra za podršku poljoprivredi.

On se založio za izmene kojima bi, pored Vojvodine, autonomiju trebalo obezbediti i drugim delovima Srbije. Dodao je da bi Vojvodina morala da ima zakonodavnu, izvršni u delimičnu sudsku autonomiju u budućnosti.

Pastor, koji je i potpredsednik Vlade Vojvodine, izrazio je negodovanje jer je centralna vlast pokrajinu u poslednjih pet godina uskratila za 62 milijarde dinara infrastrukturnih, odnosno sredstava za razvoj i ocenio da se to „u jednoj normalnoj pravnoj državi ne bi moglo dogoditi”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga