SVM smatra da ne treba menjati izborna pravila u Vojvodini u izbornoj godini

Razgovori delegacija DS i SVM će biti nastavljeni

30. sep 2015

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) smatra da izborni sistem u Vojvodini nije poželjno menjati u izbornoj godini, saopštila je danas Demokratska stranka (DS), nakon razgovora sa delegacijom SVM-a.

DS je u saopštenju za javnost naveo da će razgovori dve stranke o iznalaženju najoptimalnijeg modela izbornog sistema za Skupštinu biti nastavljeni i u narednom periodu.

Predlog DS-a je da izborni sistem u pokrajini treba da ostane proprocionalan, s tim što treba da bude personalizovan, kako bi se građanima omogućilo da prepoznaju na listama za koga glasaju u svojim izbornim jedinicama i kako bi znali za koga glasaju.

Skupština Vojvodine je prošle godine izmenila izborni sistem na inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i uvela čist proprocionalni sistem.

Do tada je na snazi bio kombinovani izborni sistem, prema kojem je 60 poslanika birano po proporcionalnom sistemu, a 60 po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.

Izmene izbornih pravila usvojene su tada glasovima vladajuće LSV i opozocionih partija, dok su partneri LSV u pokrajinskoj vlasti, DS i SVM, bili protiv tih izmena.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga