- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SVM samostalno na izbore, LSV možda u koaliciji

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da će njegova stranka izaći na vanredne republičke izbore samostalno i dodao da nema razloga da se raspisuju i vanredni pokrajinski izbori.

„Primio sam ovu vest sa olakšanjem, jer je svakome dojadila ta priča koja traje mesecima, hoće li ili neće biti izbora. Mislim da su odnosi u toj meri narušeni i poremećeni da su izbori jedini izlaz„, rekao je Pastor agenciji Beta.

On je dodao da je svestan da su građani premoreni i da izbori koštaju, ali da je važno da se izvrši ponovna provera legitimiteta. „Nadam se da ćemo nakon izbora konačno da se okrenemo rešavanju problema, kojih ima milion“, rekao je Pastor.

On je najavio da će SVM na izbore izaći samostalno i da će se zalagati za iste vrednosti kao i na prošlim izborima, a koji su bili sadržani u slogan „Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji“.

„Puno toga treba uraditi da bi Srbija postala normalna država„, ocenio je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Prema njegovim rečima, nema formalno-pravnih razloga za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, pošto niti jedan uslov za njihovo raspisivanje nije ispunjen.

Na vlasti u Skupštini Vojvodine je koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i SVM-a.

Kostreš: Logična odluka SNS, izborni sistem nepravedan

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da je „logično“ što se Srpska napredna stranka (SNS) odlučila za raspisivanje vanrednih republičkih izbora, jer je na „vrhuncu popularnosti“ i dodao da je LSV spreman za izbore.

Logično je da SNS u trenutku kada ima maksimalnu moguću podršku svojih birača pokuša to da valorizuje na izborima“, rekao je Kostreš agenciji Beta.

Dodao je da je LSV spremna za izbore, a najviše stranački organi će doneti odluku o tome da li će se na izbore ići u nekoj koaliciji ili samostalno.

„Ali ne mogu da ne primetim da smo dočekali sedme izbore koji se održavaju po Šešeljevom izbornom zakonu, koji je krajnje nekorektan i diskriminiše regionalne stranke i pokrete“, kazao je Kostreš.

Najavio je da će njegova stranka u novom sazivu parlamenta ponovo zatražiti izmenu izbornih zakona.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!