- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SVM protiv osnivanja kulturnog centra Brane Crnčevića u Subotici

Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Subotici usprotivio se danas ideji da se u tom gradu osnuje kulturni centar koji bi nosio ime pokojnog književnika Brane Crnčevića i ocenio da je takva inicijativa u suprotnosti sa viševekovnom tradicijom Subotice.

“U medijima spomenuti ciljevi i izbor imena novog kulturnog centra su u potpunosti u suprotnosti sa spomenutnom vizijom, oni su destruktivni , isključivi i hegemonistički, i zbog toga od strane SVM-a ta inicijativa ne može da računa na podršku”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik subotičkog odbora te stranke Tivadar Bunford.

Predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić iz redova Srpske napredne stranke (SNS) prethodno je rekao medijima da će Subotica uskoro dobiti kulturni centar, pod čijim će se krovom objedinjeno upravljati kulturom, te da će nositi ime Brane Crnčevića.

Istovremeno, on je najavio da će se u tom slučaju ugasiti Fondacija “Danilo Kiš”, koja je zadužena za omladinsku kulturu i stvaralaštvo.

Tivadar Bunford je u saopštenju za javnost poručio da se u kulturnom životu Subotice raznolikost i jednaka prisutnost raznih kulturnih sadržaja može ostvariti putem zvaničnih institucija, organizacija i nevladinih organizacija ovih nacionalnih zajednica u tom gradu.

SVM i SNS su koalicioni partneri na vlasti u Subotici.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!