SVM predao kandidaturu Ištvana Pastora

Pastor je kazao da je on jedini kandidat iz Vojvodine koji izbornim prioritetom smatra regionalni interes

15. apr 2012

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je danas u Beogradu predao Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) kandidaturu Ištvana Pastora za predsednika Srbije na izborima koji će se održati 6. maja.

Lider SVM Ištvan Pastor rekao je novinarima u Skupštini Srbije da je njegova kandidatura podržana sa 12.963 potpisa iako je, kako je naveo, ta stranka bila na velikom ispitu jer je za prikupljenje potpisa imala tri dana.

Pastor je kazao da je on jedini kandidat iz Vojvodine koji izbornim prioritetom smatra regionalni interes.

„Iz tog razloga računam na ogroman broj glasova i nemađara iz Vojvodine“, istakao je on dodavši da u izbornom programu izgovara rečenice koje su utemeljene u realnosti, a nisu prazne rečenice.

Računamo na podršku onih kojima je stalo do razumnog glasa, kazao je Pastor istakavši da će broj glasova koje bude osvojio u prvom krugu, biti obaveza i potvrda izbornog programa koji zastupa.

On je rekao da bi voleo da nađe „zajednički jezik“ sa predsedničkim kandidatom Demokratske stranke Borisom Tadićem o prioritetima koji su važni za SVM i da će od toga zavisiti podrška Mađara u drugom krugu predsedničkih izbora.

„Realno da postignemo dogovor između ta dva kruga. Ako to tako bude onda bih voleo taj broj glasova skupljenih u prvom krugu da priključim njegovim. U slučaju da ne bude dogovora, nažalost neću biti u mogućnosti to da učinim“, istakao je Pastor.

Lider SVM-a je naglasio i da je „možda jedini“ kandidat koji neće uzeti dodatnih 50 miliona dinara koliko je budžetom predviđeno za predsedničke izbore i izjavio da očekuje da će drugi kandidati slediti njegov primer.

„Ovo bacanje novaca lopatama na bilborde, reklame i sve ostalo, ne priliči današnjim uslovima“, naveo je on.

RIK je do sada proglasio osam predsedničkih kandidata.

Potvrđene su kandidature lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Zorana Stankovića koga su predložili Ujedinjeni regioni Srbije.

Proglašene su i kandidature Jadranke Šešelj koju je predložila Srpska radikalna stranka, lidera Liberalno demokratske partije i Preokreta Čedomira Jovanovića i predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

RIK je proglasio i kandidaturu lidera Pokreta Dveri Vladana Glišića, a čeka se odluka RIK-a o kandidaturi muftije sandžačkog Muamera Zukorlića.

Podneta je i kandidatura grupe građana „Pokret radnika i seljaka“ za Zorana Dragišića, ali je RIK zatražio da se u roku 48 sati dostavi još 1.044 pravno valjanih potpisa.

Rok za podnošenje kandidature za učešće na predsedničkim izborima ističe danas u ponoć, a za proglašenje kandidature potrebno je podneti 10.000 potpisa.

Redni broj pod kojim će biti predstavljeni predsednički kandidati biće određen žrebom, 20. aprila.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga