- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SVM podržava zakone o nacionalnim manjinama, SDA Sandžaka traži povlačenje zakona

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor pohvalio je danas u Skupštini Srbije predložene zakone, koji se tiču nacionalnih manjina i najavio podršku, dok je poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović oštro kritikovao predložena rešenja i tražio da se zakoni povuku iz procedure.

Poslanik SVM Balint Pastor rekao je tokom rasprave da će izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma doneti boljitak u položaju nacionalnih manjina.

On je pozdravio rešenje zakonsko koje omogućava poslanicima da govore u srpskom parlamentu na maternjem jeziku, ali je kazao da on to pravo neće koristiti i da smatra da bi trebalo svi da govore na srpskom kako bi ih svi razumeli.

Pastor je podsetio i da mogućnost da na maternjem jeziku govore u parlamentu nije novina, ali da je to sada izmenama zakona jasnije precizirano.

Poslanik SVM je pozdravio i rešenje utvrđeno izmenama Zakona o matičnim knjigama da se u matične knjige upisuje i podatak o nacionalnoj pripadnosti državljanina.

„To je preduslov da bismo znali da je srazmeran i odgovarajući broj pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi“, kazao je Pastor.

On je istakao da je status nacionalnih manjina u Srbiji mnogo bolji nego u zemljama u okruženju pa i brojnim evropskim zemljama.

Govoreći o izmena Zakona o savetima nacionalnih manjina on je rekao da članovi Saveta mađarske nacionalne manjine nikada nisu bili politički obojeni i pozdravio što se zakonom omogućava smanjenje prekomerne politizacije tog tela i transparentini rad.

Reči kritike imao je poslanik Enis Imamović (SDA Sandžaka) koji je tražio da se zakoni povuku jer komplikuju ostvarivanje prava nacionaih manjina.

On je negodovao što član političke partije ne može biti i član saveta nacionane manjine, te upitao kako može predsednik Srbije da bude i član Srpske napredne stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!