- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SVM: Omogućiti malim gazdinstvima povećanje poseda

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) neće odstupiti od ostvarivanja svog izbornog programa, koji je izradio u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima, a čiji najvažniji deo je stvaranje uslova da manja domaća poljoprivredna gazdinstva mogu da povećaju svoj zemljišni posed, saopšteno je danas iz te stranke.

U saopštenju Predsedništva SVM se napominje da ta stranka neće podržati eventualna pravna rešenja, koja bi pružanjem specijalnih pogodnosti favorizovala velika privredna društva.

U SVM su naglasili da neće podržati ni otvaranje mogućnosti da stranci u Srbiji mogu bez ograničenja da kupuju zemljište.

„Namera povećavanja produktivnosti rada ne sme dovesti do onemogućivanja opstanka zemljoradničkih porodica, koje generacijama žive od ratarske i stočarske proizvodnje i obezbedile su da agrar u Srbiji postane najuspešnija grana privrede“, poručuje se u saopštenju Predsedništva SVM.

U toj stranci su istakli da su se, kao deo vladajuće koalicije, zalagali da Vlada obezbedi poseban akcenat na rešavanje svakodnevnih problema poljoprivrednih proizvođača, te da u okviru tih rešenja ima i pitanja na čijem rešavanju prethodne Vlade ništa nisu uradile.

U saopštenju SVM se ocenjuje da će rešenja, koja su predložena tokom rada međuresorne radne grupe, čiji rad koordinira državni sekretar iz reda te stranke, biti usvojena sa elementima pravednosti, održivosti i srazmernog terećenja gazdinstava, u zavisnosti od  veličine poseda i prihoda koji se ostvaruje.

„Druga dva pitanja iz domena agrara u kojima su se posebno angažovali političari agrarne struke iz SVM odnosila su se na oslobađanje od obavezne registracije priključnih poljoprivrednih oruđa, odnosno na stvaranje uslova nesmetanog prometa proizvoda manjih gazdinstava na lokalnim pijacama“, piše u saopštenju SVM.

U njemu se napominje da će političari te stranke učiniti sve da se pitanja, koja utiču na rad i uslove života poljoprivrednih proizvođača, rešavaju brzo i na prihvatljiv način.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!