SVM: Odbrana Ustava

Savez vojvođanskih Mađara nije glasao za budžet jer na taj način branio Ustav i to nije bio pokušaj rušenja vlade, kaže B…

22. dec 2009

balintpastor.jpgSavez vojvođanskih Mađara nije glasao za budžet jer na taj način branio Ustav i to nije bio pokušaj rušenja vlade, kaže Balint Pastor.
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je u Kažiprstu B92 da je osnovni razlog zbog kog ta stranka nije glasala za budžet odbrana Ustava i da to što poslanici te stranke nisu glasali nije bio pokušaj rušenja Vlade.
Pastor je rekao jeda će ta stranka ostati deo vladajuće koalicije i da su druga opcija izbori, koji trenutno nisu potrebni Srbiji.
„Spremni smo na razgovore sa Demokratskom strankom na ravnopravnoj osnovi. Na podržavam izjave tipa da će DS odlučiti da li ćemo mi ostati u vladajućoj koalciji. Zakon o budžetu je protivustavan i nismo ga podržali, ali ćemo ostati deo vladajuće koalicije, jer trenutno nema boljih alternativa odnosno druga opcija su izbori“, naveo je Pastor.
On je naveo da SVM nema funkcionere na državnom nivou, te da izlaskom iz vlade ne bi imao ko da bude smenjen iz te stranke.
Upitan zašto su poslanici SVM-a glasali za Statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima, a protiv budžeta, Pastor je odgovorio da bi Vojvodina još uvek funkcionisala po ustavu Miloševića, da nisu tako postupili.
On je podsetio da su predstavnici SVM-a bili spremni na razgovore o glasanju o Zakonu o budžetu, ali da je DS-u samo bilo važno da sakupi dovoljan broj glasova za usvajanje tog propisa, a ne i stav koalicionog partnera.
„Pa i SPS nije glasao za Zakon o informisanju pa se nije pričalo o rušenju vlade“, istakao je Pastor.
On je naveo da nije samo novac odnosno raspodela sredstava za Vojvodinu razlog zbog kog SVM nije podržao Zakon o budžetu, već i da pokrajina mora da ima položaj u realnom životu kao u Ustavu Srbije.
„Budžet jeste najvažniji, a pitanje je zašto u vladi nije bilo sluha za naše zahteve kad je zakon na našoj strani“, upitao je funkcioner SVM-a.
On je dodao da mu je jasno da ta stranka ima samo četiri poslanika, „ali da ako se računa na njihove glasove onda razgovori o zakonima treba da budu obavljeni pre ulaska u skupštinsku proceduru“.
Pastor je rekao i da SVM institucionalono kontaktira sa svim stranakama.
To što Savez vojvođanskih Mađara nije podržao budžet za 2010. godinu ne znači da je u parlamentu „formirana nova većina“, ocenila je za RTS predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

(B92, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga