- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SVM neće glasati za zakon o restituciji

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) najavio je večeras da u Skupštini Srbije neće glasati za zakon o restituciji, pošto se tim zakonom “ponovo promoviše načelo kolektivne krivice”.

“Graniči se sa apsurdom zakonsko rešenje kojim su isključeni iz procesa restitucije i oni koji su, protivno svojoj volji, postali pripadnici okupatorskih snaga. Isključeni su čak i onda ako u postupku rehabilitacije pred sudom dokažu svoju nevinost”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik SVM-a Ištvan Pastor.

On je naveo da njegova stranka “ni po koju cenu” neće odustati od svojih osnovnih principa, kao što su zalaganje za istorijsko pomirenje i ukidanje principa kolektivne odgovornosti. „Od njih nećemo odustati ni u trenucima kada naše stavove niko ne deli u Skupštini Srbije”, poručio je Pastor.

Ocenio je da je osnovna pretpostavka za pomirenje zajedničko suočavanje sa strahotama iz Drugog svetskog rata. „Tokom proteklih dana vojvođanski Mađari su se, na žalost, uverili da je politička elita većinskog društva i dalje nespremna da odstupi od jednostranog shvatanja istorije”, naveo je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!