SVM: Mađarski pokret prikuplja potpise uz pomoć DS-a

SVM je “najlegitimnija i najsnažnija” stranka vojvođanskih Mađara

03. apr 2016

Visoki funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Karolj Pal optužio je udruženje građana Mađarski pokret da potpise za izbornu listu na republičkim izborima prikuplja uz pomoć Demokratske stranke (DS) i “drugih političkih stranaka”.

Pal je za RTV Panon (Pannon) iz Subotice rekao da Mađarski pokret “svojim snagama” ne bi mogao samostalno da prikupi 10.000 potpisa potrebnih za republičku izbornu listu.

“Jako je teško zamisliti da vojvođanski Mađari sa toliko potpisa podrže izbornu listu Mađarskog pokreta na republičkom nivou. Za to je nužna pomoć drugih stranaka. Nedvosmisleno je da to čine uz pomoć podrške Demokratske stranke, kao i uz pomoć drugih stranaka”, kazao je Pal.

Ocenio je da se to radi kako bi SVM, “kao najlegitimnija i najsnažnija” stranka vojvođanskih Mađara, “imao što više poteškoća, bilo o kojim izborima da se radi”.

“Osnovni cilj tih aktivnosti koje čini Mađarski pokret, trenutno je da oslabe zastupanje vojvođanskih Mađara. Ne samo na republičkom, već i na drugim nivoima na kojima izlaze na izbore”, kazao je Pal.

Mađarski pokret prošle godine osnovali su bivši potpredsednik SVM-a Laslo Varga, koji je letos isključen iz stranke, i bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec.

Tom pokretu pristupile su i desetine članova SVM-a, među kojima i pojedini istaknuti funkcioneri, poput gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, koji su potom isključeni iz SVM-a.

Mađarski pokret je ranije najavio da će na izbore na svim nivoima izaći u koaliciji sa Demokratskom zajednicom voijvođanskih Mađara (DZVM).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga