SVM isključio 82 člana, među njima i gradonačelnik Subotice

SVM želi da se izborni ciklus završi bez problema; novinarima zabranjeno prisustvo sastanku

11. feb 2016

Savet Saveza vojvođanskih Mađara doneo je na večerašnjoj sednici u Domu kulture u Feketiću, odluku o konačnom isključenju 82 člana iz ove stanke, koji su istovremeno i članovi civilne organizacije Mađarski pokret, a među njima je i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Članovi Saveta večeras nisu prihvatili ni žalbu 52 člana SVM na Odluku o isključenju. Za je glasalo 43, dok je dvoje bilo protiv.

Predstavnik SVM zadužen za proces isključivanja članova Karolj Pal je nakon sednice izjavio da će SVM i dalje podržavati Jenea Maglaija kao gradonačelnika Subotice, jer je interes SVM da se ovaj izborni ciklus „završi bez problema“.

„I dalje ćemo sarađivati sa Maglaijem u svim onim pitanjima koja se tiču interesa građana Subotice“, rekao je Pal

Maglai je povodom isključenja 82 člana iz SVM izjavio da je kriza unutar te stranke prisutna već neko vreme i da će isključenja stvoriti još dublje podele unutar mađarske zajednice, kao i među članovima SVM.

„Ovaj proces ide u veoma lošem pravcu. SVM je večeras uspeo da isključi i trećeg i četvrtog gradonačelnika Subotice koji su bili iz redova ove stranke“, rekao je Maglai, misleći na sebe i na Gezu Kučeru.

On je dodao da će u naredna dva meseca do izbora ovakvo stanje, i njegova saradnja sa pozicije gradonačelnika, uspeti da se održe i da nikome nije u interesu da bude problema.

„Ovaj period će se istrpeti zato što ne sme da ide na štetu građana Subotice. To je u svačijem interesu i to je razuman potez“, rekao je Maglai, koji je u stranci bio i član predsedništva i saveta.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju samom sastanku, a Pal Karolj im je u jednom momentu rekao „izlazite napolje“.

Isključeni članovi SVM  podržali su platformu Mađarskog pokreta, nakon čega je predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio da to nije dozvoljeno stranačkim Statutom. Jedan od osnivača Mađarskog pokreta Tamaš Korhec poručio je da Pastor svojim postupcima produbljuje krizu u mađarskoj zajednici.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga