SVM i LSV traže za Vojvodinu sredstva po Ustavu

Srbijagasu još 200 miliona dolara, a Vojvodini opet - šipak!

09. dec 2013

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Zoltan Pek izjavio je danas da ta poslanička grupa neće glasati za predlog budžeta za 2014. godinu, jer Vojvodina nije dobila sredstva koja pripadaju po Ustavu.

On je tokom rasprave u Skupštini Srbije rekao da je u Ustavu napisano da sedam odsto budžeta države pripada Vojvodini, da ni ove godine to nije poštovano, a neće biti ni sledeće, tako da „ovaj budžet nije bolji od prethodnog“.

„Ako ste realni onda prihvatite amadamane Skupštine Vojvodine“, rekao je on.

Srbijagas je, kako navodi, dužan milijardu evra, a u ovom budžetu vidi se da će vlada odobriti još 200 miliona dolara, dok se „štedi na novcu za Vojvodinu“.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić rekao je da će ta stranka glasati za budžet, ako se prihvate amandmani Skupštine Vojvodine.

„Naš odnos prema budžetu će zavisiti da li će se prihvatiti amandman Skupštine Vojvodine i da li će se konačno ispoštavati tih sedam odsto za Vojvodinu, koji su propisane Ustavom“, rekao je on.

Radoman: Još ne znamo da li budžet ili privremeno finansiranje

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je danas da nacrt vojvođanskog budžeta nije do kraja definisan, zbog „starih poznatih dilema“ koliko sredstava pripada pokrajini.

„S obzirom na to da je Skupština Vojvodine utvrdila amandmane na Predlog zakona o budžetu Srbije za narednu godinu, tek nakon usvajanja republičkog budžeta znaćemo da li ćemo pripremati odluku o budžetu Vojvodine, ili o privremenom finansiranju“, rekao je Zoran Radoman na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

Skupština Vojvodine uputila je republičkom parlamentu amandmane kojima zahteva da se ispoštuje ustavna odredba po kojoj toj pokrajini pripada sedam odsto republičkog budžeta.

(Autonomija/Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga