Svjetski lideri usvojili novi 15-godišnji plan za bolji svijet

U dokumentu se navode 17 ciljeva održivog razvoja i 169 specifičnih ciljeva održivog razvoja

27. sep 2015

Svjetski lideri su u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku usvojili novi 15-godišnji program za rješavanje najvećih problema u svijetu, od siromaštva i nejednakosti do zagađenja.

Kako navodi AP, iako je predložena agenda dobila aplauz 150 šefova država i vlada po jučerašnjem usvajanju, tek predstoji težak dio, a to je osiguravanje podrške i novca za postizanje tih ciljeva i stvaranje boljeg svijeta.

Papa Franjo, koji se juče obratio Generalnoj skupštini UN, takođe je dao svoju podršku dokumentu za koji je rekao da je „važan znak nade“ u vrlo nemirnim vremenima za Bliski istok i u Afriku.

U dokumentu pod naslovom „Transformisati svijet: Agenda 2030 za održivi razvoj“(Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development) navode se 17 ciljeva održivog razvoja i 169 specifičnih ciljeva održivog razvoja.

Implementacija ovih ciljeva očekuje se da će godišnje koštati između 3,5 do pet hiljada milijardi i to do 2030. godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je agenda „objedinjuje težnje svih ljudi za živote u miru, sigurnost, dostojanstvu i na zdravoj planeti“ i poručio da se „odmah moramo latiti posla“.

Neki od novih ciljeva Agende 2030 su osiguravanje „zdravog života“, kvalitetnog obrazovanja, čiste vode, higijenskih uslova, pouzdanih modernih vidova energije, kao i bezbjedni gradovi za život, smanjenje nejednakosti među zemljama i promocija ekonomskog rasta i efikasnog upravljanja.

Nova agenda naslijedit će Milenijumske ciljeve razvoja za period od 2000. do 2015. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga