Svinjarija: RS organizuje doček ratnog zlikovca Krajišnika

Sve što vlasti Republike Srpske rade na ovom slučaju jeste upravo usmereno na kolektivizaciju krivnje

30. avg 2013

Koalicija organizacija civilnog društva Prvi mart ocenila je danas da je neverovatan izostanak osude, reakcije i mobilizacije građanskog društva u BiH, posebno u Sarajevu i Banjaluci, na najavu da će Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) u posebnoj emisiji pratiti dolazak osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

„Ovde podvlačimo da je svaka paralela sa bilo kojim drugim događajem besmislena, budući da nije reč o praćenju hapšenja, suđenja ili presude, već povratku sa izdržavanja zatvorske kazne za počinjene zločine protiv čovečnosti“, navodi se u saopštenju.

Koalicija Prvi mart ocenjuje da je za zločine počinjenje u ratu u BiH od 1992. do 1995. nužno utvrditi pojedinačnu odgovornost i da se ne može nijedan narod kolektivno optuživati i osuđivati za ratne zločine, ali da sve što vlasti Republike Srpske rade na ovom slučaju jeste upravo usmereno na kolektivizaciju krivnje.

„Dočekivati na glavnom šetalištu na Palama osuđenog ratnog zločinca znači i podršku onome što je Krajišnik zajedno sa ostatkom vojnog i političkog vrha radio za vreme rata, te za šta je i osuđen“, ističe se u saopštenju.

Prvi mart dalje navodi da organizovanje posebne emisije, direktnog prenosa i pozivanje na doček Krajišnika na Palama u izveštajima vodećih medija koji su pod kontrolom vlasti u RS, znači i medijsku podršku zločinu.

„Činjenica da Krajišnik iz Beograda na Pale stiže helikopterom Vlade Republike Srpske znači i institucionalnu podršku zločinu“, navodi Prvi mart.

Ova nevladina organizacija pozvala je da se osudi „ovakav način slavljenja zločina sa prostora cele RS i postupanje vlasti RS“, kao i da se na Palama večeras „zaustavi ono što se moglo čuti sa narodnih sijela u Bratuncu i Srebrenici“.

„Ne dozvolite da generacije koje dolaze nose teret počinjenih zločina, ne dopustite da vlast RS svojim delovanjem stvori uslove za kolektivizaciju krivnje. Što je tišina veća, to će poruka povratnicima biti snažnija o odnosu društva prema genocidu i etničkom čišćenju“, ističe se u saopštenju.

Na centralnom trgu na Palama večeras će biti organizovan doček haškom osuđeniku i prvom predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku.

Krajišnik izlazi iz britanskog zatvora, gde je odslužio dve trećine kazne po presudi Haškog tribunala, koji ga je osudio 20 godina zatvora zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Svečani doček Krajišnika na Palama, gde živi njegova porodica, organizuje Opštinski odbor Srpske demokratske stranke.

Najavljeno je da će Krajišnik iz Beograda na Pale biti prevezen helikopterom Vlade RS. Javni servis RT RS-a od 17.30 počinje specijalnu emisiju posvećenu povratku Krajišnika u RS, a direktno će prenositi i njegov dolazak na Pala.

U Sarajevu plakati sa natpisom Povratak ratnog zločinca

U centru Sarajeva danas su se pojavili plakati sa fotografijom Momčila Krajišnika i natpisom: „Povratak ratnog zločinca u BiH, Momčilo Krajišnik ratni zločinac“, javili su sarajevski portali.

Nije poznato ko su autori plakata, koji su polepljeni u strogom centru Sarajeva, gde prolazi najveći broj građana.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga