Švicarska ukinula bankovnu tajnu za strance

Informacije o mogućim utajivačima poreza ubuduće će biti dostupne svim zemljama s kojima Švicarska ima sporazume

07. dec 2015

Stranci koji imaju račune u švicarskim bankama ubuduće će imati više problema u skrivanju novca nakon što je gornji dom švicarskog parlamenta odobrio automatsku razmjenu bankovnih podataka s drugim zemljama.

Nova odredba, koju je već odobrio donji dom parlamenta, Švicarsku je dovela na nivo standarda Organizacije za privrednu saradnju i razvitak (OECD) i najbogatijih zemalja svijeta iz grupe G20.

Utajivači poreza

Švicarska je dosad davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtjev drugih zemalja, a ubuduće će takve informacije davati svim zemljama s kojima ima odgovarajuće bilateralne sporazume.

Dosad ih je sklopila s Evropskom unijom i Australijom, ali onaj s Evropskom unijom potpisan je u maju i na snagu će stupiti tek 2018. godine.

„To je još jedan udarac utajivačima poreza i još jedan veliki korak prema pravednijem oporezivanju u Evropi“, rekao je tada povjerenik Evropske unija za privredu i finansije Pierre Moskovici.

Podaci o klijentima koji će se razmjenjivati sa zemljama članicama EU-a uključuju imena i prezimena, datume rođenja, adrese, porezne identifikacijske brojeve, stanje računa i transakcije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga